Hrvatski otočni proizvod

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije.
 
Projekt je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 279 proizvođača (od kojih je 24 ekoproizvođača, 26 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i 6 proizvođača s oznakom izvornosti) za 880 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka i poluotoka Pelješca. 
Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.
 
Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu).

Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta a konačnu odluku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine, nakon čega se procedura dodjele ponavlja.

Kompletna procedura dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“ utemeljena je u Zakonu o otocima (Narodne novine 34/99,149/99,32/02,33/06) i Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ (Narodne novine 47/07).

Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig.
 

Osim prikazanog registriranog žiga, Ministarstvo pri označavanju otočnih proizvoda koristi  i znak koji, uz navedeni prikaz žiga, sadrži  i verbalne elemente HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD u vertikalnoj i horizontalnoj izvedbi na hrvatskom i engleskom jeziku i integralni je dio oznake.