Poticanje otočnog javnog cestovnog prijevoza

U svrhu izjednačavanja uvjeta i kvalitete života na otocima s ostalim područjima Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi mjeru „pravo na povlašteni javni cestovni prijevoz“ temeljem članka 31. Zakona o otocima (Narodne novine, broj 116/18).

Otoci koji su obuhvaćeni provedbom ove mjere jesu:
Cres, Lošinj, Krk, Rab, Pag, Brač, Korčula, Pelješac, Ugljan, Pašman, Dugi otok, Iž, Šolta, Vis, Hvar, Lastovo, Mljet i Šipan.

Mjera kojom se omogućuje povlašteni odnosno besplatni javni otočni cestovni prijevoz kategorijama otočnog stanovništva provodi se od 2001. godine a odnosi se na sljedeće otočane:
učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina, osobe s invaliditetom i osobe u njihovoj pratnji.

Provođenjem ove mjere postignuti su određeni rezultati i pokazatelji njenih učinaka na zadane ciljeve – smanjenje životnih troškova i poboljšanje standarda otočnom stanovništvu, lakše i brže komuniciranje unutar otočnih destinacija, dulji ostanak djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta u svojim obiteljima na otoku, pa stoga sve navedeno ukazuje da je provođenje mjere opravdano i potrebno.