Hrvatski otočni proizvod

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvornosti, tradicije i izvrsnosti. Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine s ciljem poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda.

Zakonski okvir za provedbu Projekta „Hrvatski otočni proizvod“ utemeljen je na Zakonu o otocima (NN 34/1999, 149/1999, 32/2002 i 33/2006) te novom Zakonu o otocima (NN 116/2018) 114/2021. i novom Pravilniku o provedbi Programa „Hrvatski otočni proizvod“ u vezi s djelokrugom, brojem članova i sastavom stručnih povjerenstava za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“, načinu vođenja evidencije subjekata kojima je dodijeljena oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ i načinu provođenja kontrole nad korištenjem oznake „Hrvatski otočni proizvod“ (NN 139/2021)

Cilj pokretanja projekta je identificiranje i distribuiranje kvalitetnih otočnih proizvoda koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Korisnici Projekta su otočni proizvođači s registracijom djelatnosti i proizvodnjom na otocima.

Kroz aktivnost Programa „Hrvatski otočni proizvod“ potiču se otočni proizvođači da proizvode i plasiraju na tržište izvorne otočne proizvode proizvedene iz otočne sirovine, a ujedno reafirmiraju tradicionalnu otočnu proizvodnju. Otočni proizvodi koji nose oznaku HOP pridonose promociji identiteta hrvatskih otoka i Hrvatske kao vrhunske turističke, gastronomske i ekološke destinacije kako na domaćem tako i na europskom tržištu.


Broj dodijeljenih oznaka po godinama:

 
GODINA BROJ PROIZVOĐAČA BROJ PROIZVODA
2007. 14 22
2008. 18 31
2009. 22 44
2010. 41 71
2011. 51 87
2012. 47 79
2013. 43 75
2014. 65 108
2015. 68 111
2016. 68 111
2017. 73 141
2018. 57 91
2019. 78 150
2020. 27 45
2021. 23 78
 

U ovom trenutku oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ ima pravo koristiti 320 proizvođača za 1094 proizvoda s 26 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Kaprije, Krapanj, Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba i Zlarin) i poluotoka Pelješca.



Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.
 
Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu).

Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta a konačnu odluku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine.

Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig.

Osim prikazanog registriranog žiga, Ministarstvo pri označavanju otočnih proizvoda koristi i znak koji, uz navedeni prikaz žiga, sadrži  i verbalne elemente HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD u vertikalnoj i horizontalnoj izvedbi na hrvatskom i engleskom jeziku i integralni je dio oznake.