Hrvatski otočni proizvod

Zakonski okvir za provedbu Projekta „Hrvatski otočni proizvod“ utemeljen je na Zakonu o otocima (NN 34/1999, 149/1999, 32/2002 i 33/2006) te novom Zakonu o otocima (NN 116/2018) i Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ (NN 47/2007).

Cilj pokretanja projekta je identificiranje i distribuiranje kvalitetnih otočnih proizvoda koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Korisnici Projekta su otočni proizvođači s registracijom djelatnosti i proizvodnjom na otocima.
 
Ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 297 proizvođača (od kojih je 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i 8 proizvođača s oznakom izvornosti) za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba i Zlarin) i poluotoka Pelješca.

Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.
 
Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu).

Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta a konačnu odluku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine.

Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig.

Osim prikazanog registriranog žiga, Ministarstvo pri označavanju otočnih proizvoda koristi i znak koji, uz navedeni prikaz žiga, sadrži  i verbalne elemente HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD u vertikalnoj i horizontalnoj izvedbi na hrvatskom i engleskom jeziku i integralni je dio oznake.