Poticanje otočnog gospodarstva

Dodijeljene potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u 2019. godini
 
Nakon provedenog Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti u 2019. godini otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je otočnim poslodavcima ukupno osigurana sredstva državnog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 9.000.000,00 kuna.
 
Odluku o dodjeli sredstava potpore male vrijednosti u 2019. godini otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta donio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.
 
Dodjela potpore uređena je odredbom članka 37. Zakona o otocima („Narodne novine“, broj 116/2018) i Uredbom o uvjetima, kriterijima, visini i načinu ostvarivanja prava dodjele državne potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta („Narodne novine“, broj 77/2006 i 66/2007).
 
Na Javni poziv zaprimljeno je 277 zahtjeva otočnih poslodavaca, a prijave su obuhvatile 21 otok: Korčula, Pelješac, Mljet, Lastovo, Brač, Hvar, Šolta, Vis, Murter, Prvić, Dugi Otok, Iž, Pag, Vrgada, Ugljan, Cres, Krk, Lošinj, Rab, Susak, Ilovik.
Obradom zaprimljenih zahtjeva utvrđeno je da 251 otočni poslodavac za 2.921 djelatnika udovoljava svim uvjetima i kriterijima Javnog poziva.
Budući da je ukupni iznos potpora male vrijednosti po prihvatljivim zahtjevima veći od ukupnog raspoloživog iznosa sredstava osiguranih u Državnom proračunu za 2019. godinu, predloženi iznos potpore otočnom poslodavcu umanjuje se proporcionalno primjenom koeficijenta 0,8306. 
 
Potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima dodjeljuju se, u svrhu poticanja konkurentnosti i rasta poduzetništva na otocima kroz mjeru očuvanja radnih mjesta, za djelatnosti koje su od važnosti za gospodarski razvoj otoka.
 
Odluka je dostupna OVDJE