U Hrvatskom saboru održano aktualno prijepodne

Slika /slike/Vijesti/Rujan 2019/Ministar_aktualno prijepodne.png

Četrnaesta sjednica Hrvatskog sabora započela je danas aktualnim prijepodnevom na kojemu su zastupnici postavili 38 pitanja članovima Vlade Republike Hrvatske. Ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marku Paviću postavljena su dva zastupnička pitanja.

Zastupnik Stipo Šapina pitao je ministra Pavića o korištenju fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj te pripremi za novo financijsko razdoblje.

Ministar Pavić istaknuo je, u svom odgovoru, da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje, što je vidljivo kroz rast BDP-a koji u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast od 3,1% čemu su značajno doprinijele investicije iz fondova Europske unije. Govoreći o ugovorenosti sredstava kazao je da od 10,7 milijardi eura, koje su na raspolaganju u okviru ove financijske perspektive, ugovoreno 74%, napomenuvši da je ugovorenost na početku mandata ove Vlade bila 9% te da je bitno naglasiti da je 99% alokacije već raspisano.

„Do kraja ove godine očekujemo stopu ugovaranja od 85% , a sljedeće godine očekujemo da će se cijela alokacija ugovoriti“, izjavio je ministar i naglasio da je stopa ugovaranja podignuta na 27%.

Odgovarajući na zastupničko pitanje ministar je apostrofirao da europski fondovi nisu samo brojke ili milijarde iz višegodišnjeg financijskog okvira već projekti koji mijenjaju Hrvatsku budući da je kroz fondove uloženo 1,8 miljardi kuna u zdravstveni sustav – opremanje bolnica, preko milijardu kuna uloženo je u poboljšanje obrazovnog i znanstvenog sustava kroz izgradnju 200 vrtića i 54 škola te 55 znanstveno-istraživačkih institucija te 14 studentskih domova u što je uložena dodatna milijarda kuna. Dodao je i da se milijarde kuna ulažu u poticaje poljoprivrednicima te da je zahvaljujući EU fondovima u poticanje zapošljavanja u Hrvatskoj uloženo nikada više sredstava, odnosno 6 i pol milijardi kuna u mandatu ove Vlade.

„EU fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje, EU fondovi osiguravaju infrastrukturu, zapošljavanje, zdravstvo, bolje školstvo, osiguravaju našim ljudima da mogu ostati u Republici Hrvatskoj“, naglasio je ministar.

U svom odgovoru ministar se je osvrnuo i na regionalni razvoj istaknuvši da je Vladin cilj ravnomjeran razvoj Hrvatske, a da je Projektom Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno 10,8 milijardi kuna, a četiri milijarde su već isplaćene. Nadodao je da se cilj Vlade osigurati da sve regije u Republici Hrvatskoj imaju jednaki pristup svim uslugama i jednaku mogućnost razvoja.



Ministar Pavić najavio je da sutra u Bruxellesu započinju inicijalni pregovori o prioritetima za buduće financijsko razdoblje, napomenuvši kako će u tome ključ biti i nova Nacionalna razvojna strategija čije se usvajanje očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine. Naveo je i da se zatvaranje novog višegodišnjeg financijskog okvira očekuje za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Drugo zastupničko pitanje ministru Pavić postavio je zastupnik Veljko Kajtazi o provedbi nacionalnih natječaja namijenjenih razvoju područja u kojima žive nacionalne manjine za područja infrastrukture, poljoprivrede i poduzetništva na potpomognutim područjima, a koji, smatra zastupnik, nailaze na određene poteškoće.

Govoreći o provedbi natječaja, ministar je podsjetio da je Vlada 2017. donijela Zaključak kojim je uspostavljen Operativni program za nacionalne manjine temeljem kojeg su raspisani spomenuti natječaji. Napomenuo je da su prošle godine tri ministarstva; Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisala natječaje za što je osigurano oko 32 milijuna kuna dodavši kako će sličan iznos biti osiguran i u sljedećim godinama.

Ministar je naglasio da se o svim pitanjima vezanima uz te natječaje razgovara otvoreno i u dijalogu s pripadnicima svih nacionalnih manjina te da je granica od 5%, koja je moguća za prijavu na natječaj, stavljena u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim se propisuje da manjinskog zastupnika u općinama, gradovima, županijama imaju one manjine koji čine minimalno 5% populacije.  Nadodao je da su ti natječaji definirani Zakonom o potpomognutim područjima stoga se trenutačno ne mogu odnositi na područja koje zastupnik spominje.

Pored tih nacionalnih sredstava, naglasio je ministar, izdvojena su značajna europska sredstva za potporu nacionalnim manjinama, primjerice kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima gdje je u Belom Manastiru s općinom Darda izdvojeno oko 40 milijuna kuna za stambeno zbrinjavanje Roma, zatim kroz osiguranje prostora za društveno-kulturne aktivnosti predstavnika romske zajednice kao i za njihovo zapošljavanje u koje je uloženo oko 10 milijuna kuna.

Ministar Pavić pojasnio je da su ovako definirani natječaji proizašli iz Zakona o potpomognutim područjima te da je za one nacionalne manjine koje žive na područjima koja nisu potpomognuta potrebno pronaći rješenje.

„Imamo dijalog, imamo dobru volju i vjerujem da ćemo kroz daljnju suradnju uspjeti pronaći rješenje“, zaključio je ministar.

 
 Foto: Internet TV Hrvatskog sabora /screenshot 
 

Pisane vijesti | EU fondovi