Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru

Slika /slike/Vijesti/2020/siječanj/Ministar Pavić aktualac.jpg

Šesnaesta sjednica Hrvatskog sabora započela je danas Aktualnim prijepodnevom na kojem su zastupnici postavili 39 pitanja članovima Vlade Republike Hrvatske. Ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marku Paviću postavljena su tri zastupnička pitanja.

Prvo pitanje o gorskoj iskaznici i gorskom proizvodu ministru je uputio zastupnik Ante Pranjić.

U svom odgovoru ministar Pavić naglasio je da je da je ova Vlada uložila značajne napore i sredstva u ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Naglasio je da je uz ulaganja financirana sredstvima Europske unije, Vlada u posljednje tri godine uložila preko milijardu i pol kuna nacionalnih sredstava za regionalni razvoj odnosno za razvoj otoka, brdsko-planinskim područja i potpomognutih područja.  Ministar je kazao da se je usvajanjem Zakona o otocima, Zakona o brdsko-planinskim područjima i Zakona o potpomognutim područjima  itekako krenulo u dodatni razvoj tih područja, da su se mnoge stvari pospješile te su osigurani pravni okviri za strateško planiranje.  Uz to, ministar je pojasnio da će gorski proizvod biti napravljen na temelju Hrvatskog otočnog proizvoda, „koji je uspješan projekt koji zajednički brendira otočne proizvode, stoga će se temeljem tog iskustva uskoro biti dovršeni pravilnici za druge proizvode.

„S naše strane napravljeni su značajni iskoraci, gotovo četiri puta više ulaganja u regionalni razvoj nego prethodna Vlada, a prijedloge koje imate rado ćemo poslušati. U Bruxellesu se borimo za nacionalne interese, da kohezijska omotnica bude što veća i da Hrvatska u sljedećem financijskom razdoblju ima što veća sredstva upravo za koheziju i za to da imamo ujednačen regionalni razvoj Republike Hrvatske“,  odgovorio je ministar.

Zastupnicu Božicu Makar zanimala je provedba ITU mehanizama i buduće aktivnosti koje se planiraju u okviru aktualne financijske omotnice.

Ministar Pavić istaknuo je da je instrument Integriranih teritorijalnih ulaganja tzv. ITU mehanizam  jedan fleksibilan mehanizam koji gradovima omogućuje dodatni razvoj. Podsjetio je da taj mehanizam u Hrvatskoj koristi sedam gradova, odnosno četiri aglomeracije: Zagreb, Osijek, Split i Rijeka uz Zadar, Slavonski Brod i Pulu kojima je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija na raspolaganju više od 2,3 milijuna kuna uz sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Ministar je kazao da je do sada objavljeno oko 77% poziva, a da je nešto više od četvrtine ugovoreno, napomenuvši da se od postojećih gradova očekuje da završe ovu financijsku omotnicu i realiziraju ugovore u roku.  Govoreći o budućim planovima, ministar je rekao da će se u sljedećoj omotnici inzistirati da se projekti provode u drugim krajevima aglomeracija odnosno da ne mogu svi projekti biti u središtima gradova koji provode ITU mehanizme. Također, naveo je i da će se u sljedećem razdoblju ITU mehanizmi proširiti na Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovce, Sisak, Šibenik i Bjelovar.

Saborski zastupnik Miro Tortgergeli upitao je ministra Pavića o instrumentima i programima koje Ministarstvo provodi za postizanje ravnomjernog regionalnoga razvoja.

Ministar Pavić poručio je da je ako je neka Vlada radila na regionalnom razvoju i na tome da se hrvatske županije približe europskom prosjeku, da je to ova Vlada. Podsjetio je da je Vlada na početku mandata zatekla 9% ugovorenih sredstava, a da je ugovorenost sredstava europskih fondova sada na 83,4%,  ponovivši da je uz to Vlada učetverostručila nacionalna sredstva za regionalni razvoj osiguravši gotovo dvije milijarde kuna kada se zbroje sredstva za ovu godinu.  Ministar je dodao da se je u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno oko 12 milijardi kuna od čega je oko 4,5 milijardi kuna već isplaćeno.

„Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju regiju, mijenjaju naše županije. Omogućuju kvalitetniji život, bolji pristup zdravstvu, školstvu, prometu te podižu kvalitetu života naših građana“, poručio je ministar i dodao da se radi na razvoju novih instrumenata za regionalni razvoj u budućem financijskom razdoblju.
 
Foto: Hrvatski sabor (Internetska televizija - screenshot) 

 

Pisane vijesti | EU fondovi