Ministar Pavić u radnom posjetu Škotskoj

  • Slika /slike/Vijesti/Rujan 2019/70215476_10157723557411672_5318646869528674304_n.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru priprema za novo financijsko razdoblje ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravio je u radnom posjetu Škotskoj koja je prepoznata kao dobar primjer kako EU fondovi mijenjaju gradove, regije, lokalne zajednice te time osigurava građanima bolju kvalitetu života i budućnost mladima.

Tijekom radnog posjeta ministar je imati priliku vidjeti koliku je društvenu promjenu Škotska osjetila nakon korištenja EU fondova kroz tri financijske omotnice odnosno preko dvadeset godina te kako koriste fondove sada kada se pripremaju za izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Škotska je brojem stanovnika (oko 5 milijuna kuna) i zemljopisnim karakteristikama (brdsko - planinska područja i otoci) slična Hrvatskoj stoga njihova iskustva mogu koristiti Hrvatskoj kako u boljem povlačenju EU sredstava tako i u regionalnom razvoju.

U Invernessu, gdje se nalazi sjedište škotske agencije za brdsko-planinska područja i otoke Highlands and Islands Enterprise, ministar se je sastao s v.d. Carrol Buxton i njenim suradnicima s kojom je razgovarao o projektima i inicijativama koje su pokrenuli za razvoj slabije razvijenih područja. U razgovoru su se posebno osvrnuli na sustav regionalnih koordinatora koji je nedavno uspostavljen u Hrvatskoj, a koji u Škotskoj već egzistira dugi niz godina te je zamašnjak razvoja regija. Njihov rad na terenu u Škotskoj sastoji se od grantova koji su na raspolaganju malim poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave i regionalnih ureda u slabije razvijenim krajevima u kojima regionalni koordinatori pomažu lokalnim zajednicama da ostvare svoj potencijal.

Ministar Pavić najavio je da je tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a planirana konferencija o pametnim otocima na koju je pozvao predstavnike Highlands and Islands Enterprisea (HIE) da predstave višegodišnje iskustvo u korištenju EU fondova za razvoj otoka.

Ministar je u organizaciji Highlands and Islands Enterprise posjetio i otok Orkney, primjer uspješne preobrazbe otoka korištenjem EU fondova budući da je Orkney uspio preokrenuti i trend iseljavanja te bilježi rast populacije od 10% u zadnjem desetljeću. Tomu je pridonijelo i osnivanje Europskog instituta za istraživanje energije iz mora (EMEC) tj. energije iz valova koji u tom dijelu Škotske dosežu do 18 metara i energiju iz plime i oseke. Institut koji je djelomično sufinanciran i EU sredstvima privukao je mlade inženjere na otok, a otvoren je i odsjek Sveučilišta Heriot-Watt iz Edinburgha koji se bavi istraživanjem. Ministar Pavić susreo se je s generalnim direktorom EMEC-a Neilom Kermodeaom i suradnicima s kojima je razgovarao o inovativnim projektima koje provodi njegov institut i predložio mu suradnju s hrvatskim znanstvenim institutima koji se bave obnovljivim izvorima energije.

Tijekom sastanka razmijenili su iskustava o međupovezanosti otoka kao i iskorištavanju obnovljivih izvora energije i vodika kao goriva za pogon trajektnih linija kao i iskorištenju energije valova za što su neki hrvatski otoci, poput Prvića, izrazili želju za sljedeće financijsko razdoblje.

U pratnji Grahama Harrisona, voditelja ureda HIE u Orkneyu, ministar je obišao brojne projekte koje su Škoti sufinancirali EU sredstvima od infrastrukturnih poput postrojenja za proizvodnju i skladištenje vodika, nove bolnice, osnovne škole, kazališta s kino dvoranom, moderne sportske dvorane do različitih potpora malim i srednjim poduzetnicima kao i razvoja kulturnih sadržaja. Orkney je odličan primjer promjena koje lokalnim zajednicama donose EU fondovi.
 

Pisane vijesti