Posjet ministra Pavića Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /slike/Vijesti/2020/srpanj/Zadar 2.jpg

U okviru radnog posjeta ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić posjetio je Zadarsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko neretvansku županiju. U Imotskom i Trilju razgovarao je o intervencijskim planovima za Imotsku krajinu i Cetinski kraj.  

Radni posjet ministar je započeo u Zadru gdje je predsjednik Vlade Andrej Plenković dodijelio četiri ugovora iz mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u vrijednosti od 134,7 milijuna kuna čime su ugovorena sva sredstva iz ITU mehanizma koja su bila na raspolaganju gradu Zadru. Projekti koji će se financirati iz ovog programa obnovit će sveučilišnu znanstveno-nastavnu infrastrukturu, osigurati obnovu i izgradnju novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, izgraditi infrastrukturu poduzetničke zone Crno i razviti inteligentni prometni sustav koji će davati prednost vozilima javnog prijevoza, a izgradit će se i biciklističke staze. Ministar je kazao da je na području Zadarske županije ugovoreno ukupno 2,7 milijardi kuna EU sredstava od čega je za Grad Zadar ugovoreno 1,45 milijardi kuna. Osim EU sredstava u Zadarsku županiju uloženo je i više od 122 milijuna kuna nacionalnih sredstava u cilju poboljšanja kvalitete života, poticanja poduzetništva i zapošljavanja.
U pratnji predsjednika Vlade, ministar Pavić je zajedno s ministrom Butkovićem posjetio Komarnu kako bi obišli radove na gradilištu Pelješkog mosta u čiju je izgradnju uloženo četiri milijarde kuna od čega su 85% EU sredstva. „Pelješki most će ostati trajni spomenik financijske omotnice 2014.-2020. i jedan od najslikovitijih primjera dobrobiti koju nam je donijelo članstvo u EU“, izjavio je ministar Pavić.
U Dubrovniku predsjednik Vlade, ministri Pavić i Butković i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric uručili su gradonačelniku Dubrovnika Mati Frankoviću ugovor  financiran EU sredstvima za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale za drugu, treću i četvrtu fazu izgradnje u sveukupnom iznosu više od 69,8 milijuna kuna. Provedbom ovog projekta izgradit će se nova obalna konstrukcija, šetnica, biciklistička staza te rasteretiti postojeći prometni pravci.
Na području Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je dosad ugovoreno 5,8 milijardi kuna EU sredstava od čega 1,6 milijuna kuna u Dubrovniku te više od 120 milijuna kuna nacionalnih sredstava.
 
Ministar Pavić radni je posjet završio posjetom Imotskoj krajini i Cetinskom kraju gdje je dodijelio gotovo 10 milijuna kuna za projekte u okviru nacionalnih Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške brdsko-planinskim područjima. „Ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske jedan od glavnih ciljeva Vlade Andreja Plenkovića i jedan od dva glavna fokusa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije“, kazao je ministar.

U Imotskom i Trilju ministar je razgovarao s lokalnim gradonačelnicima i načelnicima o projektima koje žele uvrstiti u intervencijske planove za Imotsku krajinu i za Cetinski kraj koji će im biti na raspolaganju od iduće godine. Svaki intervencijski plan bit će u iznosu 150 milijuna kuna. „Bit će to projekti koji razvijaju gospodarstvo i otvaraju nova radna mjesta kao i projekti koji integriraju više općina jer se radi o programu integriranih ulaganja“, rekao je ministar.
 
 

Pisane vijesti | Regionalni razvoj