Ministar Pavić sudjelovao na videokonferenciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista „Kako će izgledati investicije u "novom normalnom’“

Slika /slike/Vijesti/2020/srpanj/Ministar Pavić -foto Večernji list.png

U okviru videokonferencije u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista ministar Marko Pavić razgovarao je s glavnim urednikom Poslovnog dnevnika, Vladimirom Niševićem o ulozi EU fondova u oporavku hrvatskog gospodarstva.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Marko Pavić, sudjelovao je na prvoj videokonferenciji u okviru projekta InvestCro Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista o temi investicija i rasta u Hrvatskoj u "novom normalnom" te ulozi EU fondova u oporavku hrvatskog gospodarstva. 

U razgovoru s glavnim urednikom Poslovnog dnevnika, Vladimirom Niševićem, na pitanje o važnosti europskih fondova za hrvatsko gospodarstvo ministar Pavić je kazao da su u zadnjih nekoliko godina EU fondovi bili glavni generator rasta i investicija u Hrvatskoj te pomoć pri izlasku iz krize izazvane koronavirusom. “EU fondovi zaista pomažu Hrvatskoj. Pogledajmo samo infrastrukturne projekte, zračne luke Split i Dubrovnik, željeznice, Pelješki most koji će biti trajni spomenik ove financijske perspektive. U bolnice je uloženo 1,7 milijardi. U vrijeme ove krize uspjeli smo preraspodijeliti 420 milijuna eura EU sredstava i usmjeriti ih u poduzetništvo i mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta, kredite za obrtna sredstva putem HAMAG BICRO-a u iznosu 165 milijuna eura, a EU sredstvima smo financirali i nabavu zaštitne medicinske opreme u iznosu od gotovo 400 milijuna kuna.“, rekao je ministar.   

O sredstvima koja Hrvatskoj stoje na raspolaganju u idućih nekoliko godina, ministar je rekao da je u okviru plana oporavka Europske komisije u iznosu 750 milijardi eura, Hrvatskoj na raspolaganju 10 milijardi eura, što čini oko 20% BDP-a i po tome smo jedna od zemalja koje su dobile najviše sredstva. Tu se vidi snaga predsjedanja, kazao je ministar i dodao da je Vlada kroz pakete mjera za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa osigurala više od 40 milijardi kuna. Kada zbrojimo iznos iz plana oporavka od 10 milijardi eura i iznos iz novog višegodišnjeg financijskog okvira koji bi trebao biti sličan sadašnjoj financijskoj omotnici, dakle oko 10 milijardi eura, dolazimo do iznosa više od 20 milijardi eura koji Hrvatska može očekivati u idućih sedam do deset godina, što je više nego dvostruko od iznosa koji imamo sada.
 
Na videokonferenciji su također sudjelovali Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Judita Cuculić-Župa iz ureda Europske komisije u Zagrebu, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka i Gordan Žanić, pomoćnik ministra zdravstva.  

Ministrov intervju možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/FAy5VuZac4c

Foto:Večernji list/Poslovni dnevnik

 



Pisane vijesti