Ministar Pavić posjetio Sveučilište u Zagrebu i Medicinski fakultet

  • Slika /slike/Vijesti/2020/lipanj/Rektorat 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske mr. sc. Marko Pavić posjetio je zajedno s najbližim suradnicima glavnim savjetnikom Miroslavom Smetiško, pomoćnicom Anom Odak i savjetnicima Lukom Novoselom i Ivanom Botom Sveučilište u Zagrebu i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.  

Na poziv rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa prisustvovao je sastanku Rektorskog kolegija. Razgovaralo se o šteti koju je zgrada Sveučilišta u Zagrebu pretrpjela u razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu i novom sedmogodišnjem proračunu Europske unije koji će poseban naglasak staviti upravo na znanost i istraživanje te projekte koji promoviraju pametna i zelena rješenja. Rektorskom kolegiju ministar Pavić predstavio je što Vlada poduzima kako bi se sanirala šteta od potresa i započela obnova Zagreba koja bi mogla dosegnuti više od 10 milijardi eura.

„Procjena štete od potresa prema kriterijima Europske komisije je pri kraju i sada dovršavamo zahtjev za dodjelu financijske pomoći iz Fonda solidarnosti EU koji ćemo uskoro poslati Europskoj komisiji. Iz Fonda solidarnosti koji iznosi 500 milijuna eura u idućih nekoliko mjeseci očekujemo predujam u iznosu 100 milijuna eura. Za obnovu od posljedica potresa vode se razgovori i sa Svjetskom bankom o 120 milijuna dolara zajma za obnovu bolnica u Zagrebu i 50 milijuna dolara za obnovu škola, a Vlada radi i na osiguranju dodatnih međunarodnih sredstava.“, rekao je ministar Pavić.

Na Medicinskom fakultetu uz dekana prof. dr. sc. Marijana Klaricu ministar je obišao jednu od zgrada Medicinskog fakulteta koja je pretrpjela veliku štetu u potresu i sudjelovao na radnom sastanku na kojem su uz dekana prof. dr. sc. Marijana Klaricu prisustvovali prof. dr. sc. Jasna Lovrić, pomoćnica dekana za financije te Damir Panić, voditelj Ureda za nabavu. Teme radnog sastanka bili su razvojni projekti Fakulteta, mogućnosti korištenja sredstava iz fondova Europske unije, teška oštećenja koja je Fakultet pretrpio u nizu razornih potresa te budući planovi vezani za nastavne i znanstvene aktivnosti Fakulteta te obnovu i djelovanje nakon potresa i epidemije koronavirusa.

Izvor: MRRFEU/MEF

Pisane vijesti