Ministar Pavić za Novu TV: Ravnomjerni razvoj, napredak u korištenju fondova i hrvatski interesi u novoj financijskoj omotnici EU

Slika /slike/Vijesti/srpanj 2019/MP1.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc.Marko Pavić gostovao je u nedjelju, 21. srpnja u Dnevniku Nove TV.

Upitan o tome kako je, nakon Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u rekonstrukciji Vlade, postao ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Pavić kazao je da je, uz tržište rada koje se itekako oporavilo zadnjih godina koliko je vodio Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, vodio i Europski socijalni fond.

 "Od 10,7 milijardi eura koje je na raspolaganju Hrvatskoj iz EU fondova,  dvije milijarde eura je Europski socijalni fond i tu smo ostvarili velike uspjehe i ugovarali te podigli ugovaranje sa 16% na 71%, a ono što je uplaćeno sa 1% na 25%".
 
Sada, na ovom novom mjestu ministra za regionalni razvoj i EU fondove fokusiram se na cijelu omotnicu i nastavljam tamo gdje je ministrica Žalac ostavila resor. Ovim joj se putem i zahvaljujem. Mislim da je napravljen stvarno velik napredak po pitanju EU fondova u Hrvatskoj."
 
Dodao je da će se sada fokusirati na cijelu financijsku omotnicu s ciljem da se do kraja dostigne 85% ugovorenih sredstava, te naglasio da je izazov iduća financijska omotnica.
 
Kazao je da se smatra nagrađenim imenovanjem u Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU
 
Čestitao je novom ministru rada i mirovinskoga sustava Aladroviću na povjerenju koje mu je ukazao Hrvatski sabor.
 
"Rekonstrukcija Vlade je apsolutna pobjeda predsjednika Vlade Plenkovića. Pokazali smo stabilnost, sigurnost u broj ruku, a dalje je na ministru da odradi posao s mirovinskom reformom.
 
Dodao je da je ministar već pozvao sindikate na pregovore te da je sada na Hrvatskome saboru da  utvrdi potpise i da se preispita ustavnost.
 
Ministar Pavić izrazio je žaljenje da se u javnosti cijela mirovinska reforma svela na 67 godina.
 
"67 godina je u zakonodavstvu Hrvatske već od 2014. godine, kada je prethodna Vlada s ministrom Mrsićem to uvela. Mi smo to samo  pomaknuli na pet godina ranije. Trebali smo i više,  ali smo do toga došli u pregovorima sa sindikatima.", podsjetio je.
 
Naglasio je da se pritom zanemaruje puno pozitivnoga iz mirovinske reforme, sve što nije bilo toliko vidljivo.
 
"Prvenstveno bi ove godine tri tisuće žena ostale bez 100 eura, odnosno,  imale bi manje mirovine samo zato što su rođene 1961., 1962. ili kasnije".
 
Vezano uz povlačenje sredstava iz europskih fondova, kazao je da je bitno nastaviti na tragu onoga što je do sada ugovoreno i pojačati plaćanje.
 
"Predstoji nam sljedeće financijsko razdoblje. Veliki uspjeh Hrvatske je da ćemo sljedeće godine predsjedati Europskom unijom. Unutar toga, vrlo je izgledno da će Hrvatska zatvoriti cijeli sedmogodišnji proračun EU i u tom se segmentu moramo izboriti za neka prava. Jer u novim prijedlozima, trebali bismo  povećati nacionalno sufinanciranje, a predfinanciranje bi se trebalo smanjiti.
 
Na primjedbu da za to ima tek godinu dana, ministar Pavić je odgovorio:
 
"Bitno je u tih godinu dana, tijekom koje će i Hrvatska predsjedati Vijećem, obraniti hrvatske interese. Treća komponenta je regionalni razvoj, nastavak projekta Slavonija, ali i ostalih područja. Četvrta komponenta za sljedeće financijsko razdoblje je pojednostavljenje procedura - imamo trenutačno jedan od najkompliciranijih sustava za upravljanje europskim fondovima u Europi", kazao je, ističući da je potrebno prilagoditi procedure za jednostavniju i lakšu apsorpciju sredstava iz EU fondova.
 
Upitan hoće li objaviti sporne natječaje i nabavu zbog kojih  je njegova prethodnica prozivana u javnosti, ministar je najavio da će osigurati da sve relevantne institucije imaju pristup dokumentima, te očekuje njihovu reakciju ukoliko je bilo što sporno.
 
Naveo je da su svi dokumenti već sada djelomično dostupni, dok će njemu osobno prioritet biti nastavak ugovaranja i regionalni razvoj Hrvatske.
 
"Ne bih htio zaboraviti ni otoke. Ima tu puno posla", zaključio je.
 
Upitan je li se čuo sa bivšom ministricom, Pavić je ustvrdio da jest, da je ona njegova prijateljica i da imaju odličan odnos.
 
"Vjerujem da ću kvalitetno nastaviti rad gdje je ona stala", kazao je.
 
Na pitanje o mogućim kritikama javnosti, ali i koalicijskih partnera na njegov rad, ministar  Pavić je poručio:
 
"Zadnjih dana smo vidjeli političku stabilnost. Mnogi tu političku stabilnost propitkuju. Ono što sam vidio i u Velikoj Britaniji u kojoj sam živio, ali i u Švicarskoj, upravo ta politička stabilnost generira mogućnost rasta i razvoja. U Hrvatskoj smo samo u zadnje tri godine imali 750 kuna rasta prosječne plaće, 588 kuna je rasla minimalna plaća. Imamo jedan od najjačih rasta BDP-a u Europskoj uniji ove godine. Nadamo se da će se našim radom i nastaviti pozitivni trendovi koje želimo još poboljšati."


Tekst: Vlada RH 

Foto: 

Vijesti iz medija | EU fondovi