Novoimenovani ministar Marko Pavić službeno preuzeo dužnost od Gabrijele Žalac

  • Slika /slike/Vijesti/srpanj 2019/Primopredaja.jpg
  • Slika

Nakon koordinacijskih sastanaka prošloga tjedna novoimenovani ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i službeno je preuzeo ministarsku dužnost od svoje prethodnice Gabrijele Žalac.

Bivša ministrica izvijestila je aktualnog ministra o završenim, tekućim i budućim projektima i planovima u cilju ubrzanog razvoja svih dijelova Hrvatske te brže i snažnije apsorpcije fondova Europske unije.

„Bila mi je čast i zadovoljstvo obnašati dužnost ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kojoj sam pristupila svim svojim žarom i znanjem. Iza mene ostaje ugovoreno više od pola Projekata Slavonija, Baranja i Srijem, ubrizgana direkta sredstva tom području kroz Razvojni sporazum, 600% porast ugovorenost EU sredstava. Ispravljena je nepravda mnogim krajevima, ponajviše mojoj Slavoniji, izmjenom NUTS2 regija, donesen niz zakona te uspostavljen sustav strateškog planiranja. Po prvi puta na vrijeme je pripremljena buduća financijska perspektiva, prvi draft Nacionalne razvojne strategije i još mnoštvo toga. Novom ministru, mom dragom kolegi Marku Paviću želim puno uspjeha u dovršetku započetih projekata i planiranju novih“, poručila je tom prilikom Gabrijela Žalac.

Ubrzavanje i jačanje ugovaranja, isplaćivanja i ovjeravanja EU sredstava u aktualnoj financijskoj perspektivi 2014.-2020., programiranje za novu financijsku perspektivu te pregovori o raspoloživoj alokaciji i uvjetima za istu, izrade Nacionalne razvojne strategije 2030., Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, provedba i širenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, kao i Mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja te briga za otoke, brdsko-planinska i potpomognuta područja kroz ulaganja i provedbu posebnih nacionalnih mjera samo su neki od procesa u tijeku na kojima intenzivno radi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Velika je čast i odgovornost biti na čelu Ministarstva koje svakodnevno radi na jednakomjernom rastu i razvoju Hrvatske putem brojnih nacionalnih mjera, ali i putem usmjerenih napora u korištenju sredstava dostupnih kroz fondove Europske unije. Nastavljamo s koordiniranom i intenzivnom suradnjom s tijelima lokalne i regionalne samouprave te tijelima u sustavu korištenja EU fondova u ostvarenju zajedničkog cilja – boljitka svih dijelova Hrvatske. Hvala mojoj prethodnici i dragoj kolegici na izuzetnom napretku koji je postignut u korištenju fondova Europske unije, nastavit ćemo istim putem koristeći vrijedno iskustvo stečeno upravljanjem raspoloživim sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali vrijednog 1,85 milijardi eura. Nastojat ćemo dodatno ubrzati procese, raspisivanje natječaja i ugovaranje projekata, precizno usmjeravati buduću alokaciju sukladno našim potrebama te pojednostaviti procedure. Puno posla je pred nama“, istaknuo je ministar Pavić.

Novoimenovani ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić još je jednom dobio povjerenje većine zastupnika u Hrvatskom saboru, nakon što je protekle dvije godine vršio dužnost ministra rada i mirovinskoga sustava, a  na koju je imenovan s mjesta državnog tajnika u istom Ministarstvu. Magistar je prirodnih znanosti iz polja fizike, završio je poslijediplomski specijalistički studij „Leadership“ na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te se nalazi na završnoj godini doktorskog studija zaštite okoliša na Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.
 
Biografiju ministra Pavića možete pročitati na poveznici
 

Pisane vijesti