Ministar Pavić za HRT: Ubrzat ćemo isplatu EU sredstava i produljiti trajanje projekata

Slika /slike/Vijesti/2020/ožujak/DJH.jpg

Vlada je u prvoj fazi donijela paket od 63 mjere kojima se ide prema gospodarstvenicima. Te mjere pretpostavljaju da kriza neće trajati duže od tri mjeseca, ali u slučaju da potraje Vlada će napraviti novi paket mjera, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Ovaj paket mjera trebao bi osigurati likvidnost gospodarstva, pristup jeftinijim kreditima i očuvanje radnih mjesta. Osiguravamo potporu putem HZZ-a, dio se financira iz EU socijalnog fonda, da za sve zaposlene tvrtke koje su u ugrozi i imale su pad prometa više od 20 posto ili očekuju taj pad mogu dobiti minimalnu plaću za sve zaposlene u tvrtki, rekao je.

Ministar Pavić rekao je da su tijeku projekti kojima će se iz EU fondova kupiti različita sredstva za opremu bolnica kao što su respiratori. Naglasio je i da su upravo EU sredstva najviše financirala razvoj zdravstva, te da je preko 1,7 mlrd otišlo za uređenje bolnica i opremu.

Osvrnuo se i na izgradnju bolnice u Blatu te rekao da su za taj projekt osigurana sredstva za tehničku dokumentaciju i da taj projekt je dogovorena stvar. 

- Ministarstvo zdravstva dobilo je sredstva iz tzv. tehničke pomoći i taj projekt ide dalje, rekao je ministar Pavić te dodao i da se svakako mora poboljšati stanje bolnica u smislu sigurnosti, a i da nove bolnice koje će se graditi morat će imati bolje standarde kako se ne bi ponovio nedjeljni scenarij.  

Zanimljiv detalj je da je ministar Pavić studirao oceanografiju, ali je imao dosta kolegija o seizmologiji, te je rekao da su se ovakvi potresi na zagrebačkom području očekivali. Objasnio je i da je razlika između jednog stupnja prema Richteru - 33 puta veća energija, te da je potres prije 140 godina bio 20-ak puta jači. 

- Potresi koji se događaju poslije nedjeljnog potresa su dobri jer oni smiruju rasjed, ali hoće li biti još nekog većeg to ne možemo znati sa sigurnošću. Međutim, u većini slučajeva se prvo dogodi jači potres, a onda uslijede slabiji kao posljedica smirivanja.  

Gostovanje ministra Pavića možete pogledati na poveznici. 
 
Izvor: HRT (www.hrt.hr)

Vijesti iz medija | Ekonomija