Vlada na sjednici donijela mjere za pomoć gospodarstvu

Slika /slike/Vijesti/2020/ožujak/HN20200326513184.jpg

Vlada je danas održala 222. sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 27 točaka, među kojima i novi paket gospodarskih mjera.

Otvarajući sjednicu predsjednik Vlade Plenković zahvalio svima koji rade na sprječavanju širenja zaraze koronavirusom te pozvao hrvatske građane na strpljivost i povjerenje u struku te sve sastavnice vlasti. Poručio je da će novi set mjera za gospodarstvo omogućiti očuvanje radnih mjesta.

„Moja zahvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli“, naglasio je.

Još je jednom poručio da smo suočeni s pandemijom kakve se nitko ne može sjetiti u našim životima, a kamoli pozvati se na iskustvo rješavanja problema. Kazao je da dilema s kojom je suočena ne samo Hrvatska, već i sve zemlje svijeta ima jednostavan odabir – ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života.

„Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana - i to je jedini mogući, jedini racionalan, jedini ispravan odabir“, naglasio je i još jednom pozvao sve hrvatske građane na odgovornost i samodisciplinu.

Povjerenje u struku

Kako je kazao, čuvajući sebe građani čuvaju svoje najbliže, svoje obitelji, susjede i sve one s kojima dolaze u kontakt. Pritom je pozvao na strpljivost dodavši da nije laka ovakva nagla promjena stila načina života, rada, škole, poslovanja i bilo kojeg aspekta.

„Pozivam sve sugrađane na povjerenje, povjerenje svim sastavnicama vlasti, povjerenje struci koja je, po mome dubokome uvjerenju ključna u borbi protiv ove epidemije. Naše odluke ne temelje se na nikakvom političkom voluntarizmu, one se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbi protiv zaraznih bolesti, a osobito protiv ovako velike epidemije, odnosno na globalnoj razini pandemije“, kazao je
premijer Plenković.

Ponovio je da se s ovom pandemijom ne borimo medicinom 21. stoljeća, nego metodologijom ranijih stoljeća.

„Borimo se odvajanjem zaraženih od zdravih i obrnuto. To je jedina metoda koja trenutno daje rezultate. Upravo zbog toga apeliram na povjerenje naših sugrađana u način odabira suzbijanja ove epidemije u Hrvatskoj“, poručio je.

Samodisciplina i strpljivost

Kada se gleda komparativno, naglasio je, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, obrazovnim sustavom snažnije, s izdašnijim sredstvima koje ulažu u svoje zdravstvene sustave nemaju trenutno ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.

„Na kraju će se podvlačiti crta o broju zaraženih odnosno oboljelih, a nažalost konačna crta i o stopi smrtnosti. To će nam biti jedini semafor na koji ćemo svi gledati kada, nadamo se, jednom suzbijemo ovu pandemiju. Zbog toga moramo biti samodisciplinirani, strpljivi i imati povjerenje“, izdvojio je.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je pandemija koronavirusa izazvala neslućene, nezamislive posljedice na naše gospodarstvo i uopće osjećaj društva što nam se zbiva. Ovo je faza prilagodbe na novu normalnu situaciju koja će biti s nama jedno vrijeme. Naglasio je da je na današnjoj sjednici Vlade gotovo prvih 20-ak točaka dnevnog reda posvećeno ili zakonskim prijedlozima, ili drugim aktima namijenjenim za
borbu protiv epidemije koronavirusa.

„U sebi sadrže jednu ključnu poruku da država, a i Vlada naravno, u ovom trenutku povlači poteze kojima jasno kaže – u ovakvoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i iza hrvatskog gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri, najizdašnijoj i na najbrži mogući način“, naglasio je.

Načelo solidarnosti

Izrazio je nadu da će Hrvatski sabor prihvatiti predloženi paket mjera jer provedba koja će uslijediti nakon usvajanja omogućit će zaposlenost, dakle očuvanje radnih mjesta, te da hrvatske kompanije od onih najmanjih s jednim zaposlenim do onih najvećih, dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mjesecima pred nama.

„Uz ove mjere, Vlada će u tjednima pred nama raditi i na tome kako – jednom kada ova epidemija završi – što prije i učinkovitije ponovno pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i normalno poslovanje. To je onaj korak iza, idući korak u kojem moramo biti jako dobro pripremljeni da se brzo skupa ponovno stavimo na noge“, dodao je,

Premijer Plenković apelirao je u tom kontekstu na temeljno načelo, ono koje je ključno za svako društvo – načelo solidarnosti.

„Svi skupa, bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove krize iznosimo solidarno. To će zahtijevati određena odricanja svih, to su koraci pred nama“, rekao je.

Svi smo u istome brodu

Naglasio je da Vlada ispunjava svoju ključnu ulogu i to se radi u kontekstu hrvatskog međunarodnog položaja kao zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije. Razgovara se s partnerima, međunarodnim financijskim institucijama, Hrvatskom narodnom bankom, komercijalnim bankama te će se, dodao je, učiniti sve da se pronađu izvori financiranja za mjere koje su danas na stolu.

„To je naša zadaća. Odlučni smo u tome da je do kraja iznesemo i radit ćemo svakog sata, svake minute da prebrodimo ovu krizu te ujedno, kao društvo, budemo spremni za neko novo normalno kada god ono došlo i kada god se steknu preduvjeti za to. Do tada, moramo svi biti u istom brodu. Jer, htjeli mi to ili ne, i jesmo – i nacionalno, i europski, i globalno“, naglasio je predsjednik Vlade.

Kazao je da su mjere koje su danas na stolu dobro „kalibrirane“ dodajući da su nastavak prvog seta mjera koje su isto tako bile dobro „kalibrirane“ u tom trenutku.

„Ali, prateći razvoj situacije odlučili smo ih osnažiti, povećati i izaći ususret očekivanjima koja postoje u gospodarstvu i koje očekuju naši sugrađani, što god oni trenutno radili“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
Travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa
 
Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu, a ministar financija Zdravko Marić je pritom poručio kako one pokazuju povjerenje prema poduzetnicima te se očekuje da i oni odgovore na isti način.

„Iz svih ovih mjera, kriterija i uvjeta koje smo propisali i načina na koji postupamo, poprilično je jasno kakvu smo visoku razinu povjerenja dali poduzetnicima u našim odnosima i od njih molimo i tražimo da na isti način odgovore. Jer, upravo to povjerenje je ključni preduvjet za ostvarenje solidarnosti o kojoj svi pričamo", rekao je ministar Marić.

Dodao je da svi koji na neki način mogu pridonijeti gospodarskoj aktivnosti, a time i financiranju funkcija države, trebaju dati svoj obol kako bi se načelom solidarnosti pomoglo onima koji, ne svojom krivnjom, ne mogu raditi.

Naglasio je da će Vlada nastaviti činiti sve kako bi pomogla poduzetnicima, a da građani mogu računati da će u nekim od idućih krugova i mjera fokus biti više usmjeren njima i drugim mjerama, osim onih koje se im sada na raspolaganju kao što su moratorij na kreditne obveze i mjere vezano uz porezne obveze.

Naknada za plaće radnika 4.000 kuna neto

Vlada je travanjski paket mjera razradila kroz nekoliko zaključaka i odluka te zakonske prijedloge, primjerice izmjena Općeg poreznog zakona, Zakona o izvršavanju proračuna, Zakona o računovodstvu, koje je uputila u hitnu saborsku proceduru.

Vlada je tako odlučila povećati potpore poduzetnicima u poteškoćama za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima s 3.250 kuna povećava na 4.000 kuna neto.

Ujedno, država preuzima davanja na tih 4.000 kuna, koja otprilike iznose 1.460 kuna po zaposlenom, što je to ukupno 5.460 kuna.

„To nije plaća, nadam se i uvjeren sam da će brojni poduzetnici svojim zaposlenicima isplatiti i veću plaću od 4.000 kuna", rekao je ministar.

Istaknuo je kako će se i za sve kojima je isplaćena ili će biti isplaćena potpora od 3.250 kuna za ožujak, biti oslobođeni plaćanja javnih davanja, odnosno doprinosa.

Podsjetio je i kako je iznos od 4.000 kuna vezan i uz zadnji krug porezne reforme u kojem je osnovni osobni odbitak podignut na 4.000 kuna, što znači da taj iznos nije u 'škarama' poreza na dohodak, ali se na to plaćaju doprinosi iz i na plaću što će država preuzeti na sebe.

Zadnji podaci pokazuju da je tu mjeru zatražilo 66.000 poduzetnika za više od 400.000 radnika, a za ožujak se zahtjevi mogu podnijeti do 5. travnja.

Ministar Marić najavio je da će isplata biti prije Uskrsa, odnosno do 10. travnja, a tog bi se principa držali i u svibnju i lipnju.

Oslobođenje od poreza na najteže pogođene; PDV po naplati računa

Vlada se odlučila i za više mjera u području javnih davanja, posebno poreza na dohodak, dobit i doprinosa.
 
„Ako ste poduzetnik koji je pogođen koronavirusom, i to se vidi ili će se vidjeti u padu prihoda na godišnjoj razini za više od 50 posto, bit ćete u potpunosti ili djelomično oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa", istaknuo je ministar financija.

Tako će poduzetnici s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna, a takvih je 93 posto, koje imaju pad prihoda veći od 50 posto, biti u potpunosti oslobođeni plaćanja poreznih obveza - poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa.

One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje bit će djelomično oslobođeni plaćanju poreza sukladno padu prihoda.

U tom je paketu i mjera po kojoj će ubuduće svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa odnosno naplaćenoj realizaciji.
Do sada su, naime, po naplaćenim računima PDV plaćali samo mali poduzetnici (s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna), a sada će odgodu plaćanja PDV-a do naplate imati i sve ostale tvrtke.
„Način obračuna kao takav ostaje, ali država za vrijeme trajanja posebnih okolnosti provodi princip koji kaže - ono što nije naplaćeno ide u odgodu, ono što je naplaćeno i plaćeno, naravno, to je obveza uplate u državni proračun", pojasnio je ministar.

Ministar Marić kazao je da se iz tih mjera jasno vidi i intencija - oslobođenje za izravne poreze, kao što su porez na dohodak, dobit i doprinosi, a PDV, kao neizravni porez gdje porezni obveznik nije i onaj koji snosi krajnji teret obveze nego netko treći, princip je - ono što ste naplatili uplatiti u državni proračun, a ono što niste ide u odgodu.

Ministar je dodao da će se to proširenje uvesti i na PDV pri uvozu i to na svu robu. „Do sada je to vrijedilo kod uvoza opreme i strojeva, a sada proširujemo na sve“, rekao je.

Najavio je da će PDV-a biti oslobođene donacije za opremu u ovoj situaciji. „Propisat ćemo oslobođenje za doniranje opreme, ali i opreme koja se donira iz uvoza“, dodao je ministar.

Također, naglasio je da se mjerama koje se poduzimaju želi smanjiti administriranje.

Po podacima koje je iznio, do sada je 62.086 poduzetnika podnijelo zahtjev za poreznu odgodu, od čega je obrađeno već 59 posto.

Predaja financijskih izvještaja produljena do kraja lipnja

Među mjerama iz travanjskog paketa je i produljenje roka za predaju financijskih izvještaja za 2019. godinu, s 30. travnja na 30. lipnja.

Pritom se, dodao je ministar Marić, odgađaju i svi pripadajući obrasci i pripadajući obračun poreza na dobit, koji je vezan uz to.

Poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja.
 
Radi provedbe mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, Vlada je ujedno zadužila Finu za izradu i vođenje digitalne platforme, putem koje će se omogućiti elektroničko podnošenje prijave za mjere, prikupljanje podataka nužnih za odluku o odobrenju mjere te osigurati izvještajni sustav za praćenje realizacije mjera.

Zakonske izmjene za mogućnost većeg zaduženja

Uz zaključke i zakonske prijedloge koje je ministar Marić obrazložio na samoj sjednici, Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i izmjene Zakona o izvršenju državnog proračuna u ovoj godini, koje omogućuju dodatno zaduživanje za saniranje posljedica epidemije koronavirusa i za provedbu mjera za pomoć gospodarstvu.

Naime, Zakonom o izvršavanju proračuna u ovoj godini bilo je utvrđeno da se država na domaćem i inozemnom tržištu može zadužiti do 26,86 milijardi kuna, no predloženim izmjenama bi se država u ovim novim okolnostima mogla zadužiti i iznad tog iznosa. Također se omogućava i dodatno zaduživanje izvanproračunskih korisnika, a suglasnost za dodatno zaduživanje i njima i ministru financija davat će Vlada.

Tekst i foto: Vlada RH 

Pisane vijesti