U Čakovcu održana 171. sjednica Vlade

Slika /slike/Vijesti/srpanj 2019/SjednicaVRH.jfif

U Tehnološko-inovacijskom centru u Čakovcu danas je održana 171. sjednica Vlade na kojoj su usvojene odluke i potpisani ugovori  kojima se ulaže u razvojne projekte u Međimurskoj županiji.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić uvodno je izvijestio o provedbi projekata financiranih iz strukturnih i investicijskih fondova EU u Međimurskoj županiji. Naglasio je do sada iz europskih strukturnih i investicijskih fondova od 10,7 milijardi eura omotnice objavljeno 10 milijardi eura natječaja, da je 71% ugovoreno, a 2,7 milijardi eura isplaćeno. Nadodao je da je ugovorenost projekata podignuta s 9 na 71 posto te je na tome zahvalio svojoj prethodnici ministrici Žalac.

Govoreći o investicijama iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u Međimurskoj županiji kazao je da je od 1,1 milijardi kuna investicije,  1 milijarda ugovorena u mandatu ove Vlade što, kako je istaknuo ministar, dovoljno govori koliko ova Vlada skrbi o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske.
„ Od tih milijardu i 100 milijuna kuna na području Grada Čakovca ugovoreno je nešto više od 700 milijuna kuna, Grada Preloga 70 milijuna kuna i Grada Mursko Središće 7 milijuna kuna“, naveo je ministar Pavić. 

U uvodnom izlaganju ministar Pavić naveo je i nekoliko projekata važnih projekata poput sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava i Mursko Središće za koje je izdvojeno 135 odnosno 128 milijuna kuna, zatim projekt rekonstrukcije i opremanja županijske bolnice Čakovec vrijedan 50 milijuna kuna, rekonstrukcije, revitalizacije i fortifikacije Starog Grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine koji je sufinanciran s 34 milijuna kuna te projekt Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju za koji je izdvojen 31 milijun kuna. Uz to, osvrnuo se je i na Europski socijalni fond iz kojeg je izdvojeno više od 110 milijuna kuna za provedbu različitih projekata.

Ministar Pavić spomenuo je da su, pored sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, osigurana i nacionalna sredstva; 36 milijuna kuna za Program održivog razvoja, 16 milijuna kuna za Program sufinanciranja provedbe EU projekata te je podsjetio da je nedavno dodijeljeno 17,6 milijuna kuna Regionalnoj agenciji REDEA.

Na kraju, ministar Pavić izvijestio je međimurskog župana Posavca da je Ministarstvo zaprimilo pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma koje su župani pet županija sjeverne i središnje Hrvatske poslali te je kazao da će se na toj namjeri, kao i na sličnim namjerama raditi od jeseni.

Foto: Vlada RH 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | EU fondovi