Održana sjednica Vlade u Krapini: Krapinsko-zagorska županija iz EU fondova do sada ugovorila 1,5 milijardi kuna

Slika /slike/Vijesti/prosinac 2019/KR-11.jpg

U Pučkom otvorenom učilištu u Krapini danas je održana 196. sjednica Vlade kojoj su usvojene odluke i potpisani ugovori  kojima se ulaže u razvojne projekte Krapinsko-zagorske županije.

Iz nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usvojen je Prijedlog zaključka u vezi s izgradnjom Znanstveno-edukativno-zabavnog centra Zagorje – ZEZ Zagorje.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uvodno je izvijestio o provedbi projekata sufinanciranih iz strukturnih i investicijskih fondova EU u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ministar je naglasio da je ravnomjerni regionalni razvoj prioritet Vlade koja je napravila značajne iskorake u apsorpciji europskih sredstava s devet na 78% ugovorenosti, dok je isplaćeno više od 3,1 milijarda eura.

Govoreći o ugovorenosti europskih projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji rekao da je je ta županija do sada ugovorila 1,5 milijardi kuna, od kojih je 1,4 milijardi kuna ugovoreno u mandatu ove Vlade „što govori koliko je Vlada učinila u napretku ugovaranja EU fondova“.  Dodao je da je Grad Krapina od milijardu i pol ugovorenih sredstava, ugovorila projekte vrijedne oko 146 milijuna kuna.

Ministar Pavić osvrnuo se je i na zahtjev za pokretanje razvojnog sporazuma sa županijama sjeverne i središnje Hrvatske istaknuvši da je Ministarstvo zaprimilo zahtjev te da će dinamika izrade biti sukladna zakonu, a da će sredstva za provođenje biti potrebno osigurati u sljedećoj financijskoj omotnici.

O Prijedlog zaključka u vezi s izgradnjom Znanstveno-edukativno-zabavnog centra Zagorje – ZEZ Zagorje, ministar je kazao da se njime osiguravaju sredstva za izradu dokumentacije kako bi se projekt mogao provesti u dvorcu Stubički Golubovec. „Svaki projekt koji doprinosu razvoju STEM područja je dobrodošao jer znamo da sve studije pokazuju da će ključne kompetencije budućnosti, osim digitalne i financijske pismenosti, biti analitičnost, rješavanje problema  te komunikacijske vještine“, izjavio je.


Nakon sjednice Vlade ministar je uručio 24 ugovora za područje Krapinsko-zagorske županije vrijedna oko 42 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima koji se financiraju iz Program podrške brdsko-planinskim područjima, Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, Programa održivog razvoja lokalne zajednice, te ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok“.

Foto: VladaRH 

Pisane vijesti | EU fondovi