Dodijeljeni novi ugovori za razvoj e-usluga u javnoj upravi vrijedni više od 350 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/Studeni 2019/DSC_3850.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

​U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijeljeno je danas devet ugovora za razvoj e-usluga u javnoj upravi koji su vrijedni više od 350 milijuna kuna.

Ugovore ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, državnom tajniku u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Danijelu Meštriću, ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću te Marinku Bosiljevcu iz Državne geodetske uprave uručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

Na svečanoj dodjeli ugovora sudjelovali su i ministar uprave Ivan Malenica, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Ministar Pavić poručio je da Hrvatska na raspolaganju ima preko milijardu kuna za digitalizaciju različitih usluga te da je u okviru ovog Poziva osigurano oko 520 milijuna kuna za razvoj e-usluga, od kojih je 350 milijuna kuna dodijeljeno danas.

Kazao je da je Vlada svjesna razvoja digitalnih usluga po kojima je Hrvatska slabija od prosjeka Europske unije te izrazio vjeru da će osigurana sredstva značajno ojačati pojedina ministarstva odnosno institucije u pružanju različitih vidova e-usluga.

„Ono što mogu reći jest da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju je na bolje u vidu digitalnog društva. Europski fondovi osiguravaju bolji pristup našim građanima“, zaključio je ministar u svom govoru.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da su u mandatu ove Vlade uložena značajna sredstva iz EU fondova u zdravstveni sustav naglasivši kako će današnji ugovori poboljšati zdravstveni sustav. Iz potpisanih ugovora izdvojio je uslugu e-bolnice kazavši kako ona predstavljati značajan pomak unutar i izvan zdravstvenog sustava.

Govoreći o razvoju e-usluga u pravosuđu ministar Bošnjaković izjavio je da se je u mandatu ove Vlade ušlo u digitalnu epohu pravosuđa, a da će se u okviru potpisanog ugovora dalje razvijati aplikacija u sustavu e-registar koja će omogućiti osnivanje trgovačkih društava putem aplikacije.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek napomenula je da ovim potpisivanjem započinje veliki proces digitalizacije kulture baštine, da će se njime dobiti unificirana platforma na kojoj će se pohranjivati digitalni oblici koji se tiču kulturne baštine te da će oni u cijelosti biti povezivi sa sličnim repozitorijima.

Ministar Malenica ocijenio je današnju dodjelu bitnim događajem koji će doprinijeti boljoj učinkovitosti javne uprave, navevši da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade, da je puno toga poduzeto u ovom programskom razdoblju te da se već priprema za novo programsko razdoblje posebice u vidu poboljšanja i digitalizacije međuresorne suradnje.

Popis danas potpisanih projekata:

1.           Ministarstvo zdravstva - e-Bolnica - Uspostava standardnih, integriranih i 360° interoperabilnih informatičkih sustava u javnim bolnicama RH
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 132.000.000,00 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 112.096.826,44 HRK
 
CILJ I SVRHA: Cilj projekta je povećanje kvalitete, učinkovitosti i ekonomičnosti pružanja zdravstvene skrbi u javnim bolnicama, poboljšanje upravljanja sustavom javnih bolnica te povećanje razine korištenja usluga e-uprave od strane građana.
 
2.           Ministarstvo zdravstva - NAZIV PROJEKTA: Primjena normizacije i certifikacijskog postupka eZdravlja
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 2.300.000,00 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 1.904.275,97 HRK
 
CILJ I SVRHA: Ciljevi projekta su: uspostavljen okvir za preuzimanje i izradu standarda te postupak certifikacije i internet portal s javno dostupnim informacijama o postupcima standardizacije i certifikacije.
 
Glavna svrha ovog projekta je uspostavljanje okvira sustava za izradu standarda za opremu, organizaciju, procese i programska rješenja u zdravstvenom sustavu na razini osiguravanja interoperabilnosti, upravljanja zdravstvenim sustavom, unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite te informacijskih sustava u eZdravstvu.
 
3.           Ministarstvo zdravstva - e-Smjernice: informatički sustav zdravstvenih smjernica s integracijom u ostale sustave e-Zdravlja
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 16.100.000,00 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 13.630.811,39 HRK
 
CILJ I SVRHA: Cilj projekta je izrada i implementacija e-Smjernica u zdravstveni sustav kroz Portal eSmjernica kojim će se omogućiti unaprjeđenje i ujednačavanje kvalitete zdravstvene zaštite te unapređenje upravljanja sustavom na dobrobit pacijenata, zdravstvenih radnika i cijelog društva. Ciljane skupine su zdravstveni radnici i građani.
 
4.           Ministarstvo hrvatskih branitelja - Integrirani informacijski sustav Ministarstva hrvatskih branitelja
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 4.200.303,50 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 3.483.132,12 HRK
 
CILJ I SVRHA: Cilj ovog projekta je obuhvatiti sve redovito ažurirane informacije o hrvatskim braniteljima te članovima njihovih obitelji na jednom mjestu, u jednoj bazi te ih putem sustava e-Građani učiniti dostupnijima građanima te nadležnim tijelima državne uprave. Implementacijom projekta omogućit će se dostupnost javnih usluga krajnjim korisnicima u udaljenim mjestima, pogotovo na otocima, kao i olakšan pristup informacijama osobama s posebnim potrebama i ugroženim skupinama.
 
 
5.           Ministarstvo pravosuđa: e-Sudski registar – faza 2
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 10.972.570,00 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 9.314.794,00 HRK
 
CILJ I SVRHA: Svrha projekta e-Sudski registar - faza 2 je nadogradnja Sudskog registra radi uvođenja novih e-usluga kojima će se poboljšati i pojednostavniti komunikacija gospodarskih subjekata sa sudovima posebno u području osnivanja drugih oblika trgovačkih društava za koje još nije omogućeno elektroničko osnivanje (npr. dioničkog društva). Uspostava elektroničke komunikacije sa Sudskim registrom doprinijet će stvaranju pogodnijeg pravnog i fiskalnog okruženja za gospodarske subjekte te poticanju konkurentnosti i ulaganja u hrvatsko gospodarstvo smanjenjem administrativnih opterećenja i povećanjem pravne sigurnosti.
 
6.           Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja - Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 131.927.802,54 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 111.951.021,52 HRK
 
CILJ I SVRHA:  Cilj projekta je povećanje korištenja IKT-a u komunikaciji između građana, poduzetnika i javne uprave nadogradnjom 4 i uspostavom 6 novih kompleksnih e-usluga u području graditeljstva i prostornog planiranja u skladu s Europskim okvirom interoperabilnosti i prioritetima Strategije e-Hrvatska 2020, što će rezultirati povećanjem produktivnosti javnog sektora u RH.
 
7.           Ministarstvo kulture - e-Kultura – ''Digitalizacija kulturne baštine''
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 41.994.473,90 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 35.202.503,80 HRK
 
CILJ I SVRHA: Cilj projekta je osigurati sigurnu pohranu digitalnog kulturnog sadržaja na jednom mjestu te omogućiti korisnicima jedinstveni pristup tako pohranjenom sadržaju kroz uspostavu odgovarajućeg IKT sustava. Uz uspostavu središnjeg sustava za pohranu, pristup, agregaciju i pretraživanje građe kulturne baštine, Projektom se razvijaju e-usluge, standardizira pristup digitalizaciji te jača kapacitet AKM zajednice.
 
8.           Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - Uvođenje i nadogradnja sustava za plaćanje i mjerenje učinkovitosti bolničkog sustava (HR DRG)
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 16.999.000,00 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 14.436.785,95 HRK
 
CILJ I SVRHA: U ovom projektu izgradit će se integracijske točke prema postojećim projektima koji će biti u funkciji kada će početi ovaj projekt u dijelu: integracija s centralnim šifrarnicima i sustavima zaprimanja i likvidacije bolničkih računa gdje će usko grlo i dalje ostaje zastarjeli DRG sustav koji je neadekvatan za kontrolu računa u navedenim modulima. 
 
Ciljevi projekta: omogućiti plaćanje bolničkog liječenja prema efikasnosti provedenih procedura te motiviranjem bolnica za što efikasnijim liječenjem pacijenata uz smanjenje troška liječenja i broja dana ležanja.
 
9.           Državna geodetska uprava - Povećanje dostupnosti prostornih podataka NIPP-a putem e-usluga
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 800.000,01 HRK
BESPOVRATNA SREDSTVA: 680.000,00 HRK
 
CILJ I SVRHA:
Provedbom projekta doprinijet će se većoj integraciji prostornih podataka, stvarajući pretpostavke za razvoj postojećih i novih industrija što u konačnici rezultira lakšim i boljim razumijevanjem, ali i upravljanjem prostorom, a sve s ciljem unaprjeđenje kvalitete života kako na razini pojedinca tako i društva kao cjeline (stanje to-be). Razina zrelosti budućih e-usluga bit će na razini 5, ciljana usluga, odnosno automatsko preuzimanje ili pregledavanje odgovarajućih prostornih podataka ili grafičkih prikaza temeljem zahtjeva korisnika. E-usluge bit će korisnicima dostupne putem sljedećih kanala: računalo, tablet, mobitel, TV uređaj s pristupom internetu.
 
 
 

Pisane vijesti | EU fondovi