Ministar Pavić u Čakovcu i Ljubešćici: Cilj ove Vlade je ravnomjerni regionalni razvoj, to postižemo nacionalnim i europskim sredstvima

  • Slika /slike/Vijesti/Studeni 2019/DSC_3967.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić proučio je danas u Čakovcu i Ljubešćici da je vladin cilj ravnomjerni regionalni razvoj i da europski fondovi mijenja Hrvatsku nabolje.

U Muzejsko-informativnom centru u Čakovcu ministar je uručio 34 ugovora o sufinanciranju projekata u Međimurskoj županiji i Koprivničko-križevačkoj županiji čija je vrijednost veća od 30 milijuna kuna.

U svome obraćanju poručio je da je ova Vlada ugovorenost EU projekata podigla s 9% na 77% te da je gotovo cijela alokacija natječaja raspisan. Dodao je da je Vlada svjesna da je 300 milijuna kuna izdvojenih za sufinanciranje europskih projekata nije dostatno, ali da je to maksimum koji je Vlada mogla ove godine osigurati te da je to 100 milijuna kuna više nego lani.

„Cilj ovih projekata odnosno sufinanciranja ovih projekata je da općinama i gradovima te manjim korisnicima omogućimo fiskalni kapacitet za provođenje ovakvih projekata, da jačamo kapacitete, posebno bih naglasio jačanje kapaciteta regionalnih koordinatora gdje država ulaže oko 480 milijuna kuna tehničke pomoći“, pojasnio je ministar.

Govoreći o danas dodijeljenim ugovorima za Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju, rekao je da se 30 milijuna kuna ulaže većinom u energetske obnove različitih centara, škola, bolnica što ukazuje da europski fondovi mijenja Hrvatsku, mijenjaju gradove, ustanove osiguravajući bolji pristup uslugama.

Ministar se je osvrnuo i na Muzejsko-informativni centar kazavši da je to mjesto odabrano simbolički budući da je više od 42 milijuna kuna uloženo u tu investiciju iz europskih fondova.

Kada je riječ o povlačenju sredstava Europske unije u Međimurskoj županiji, ministar je poručio da je ta županija povukla oko 1,2 milijarde kuna, dok je Koprivničko-križevačka povukla 1,6 milijardi kuna.

Nakon dodjele ugovora u Čakovcu, ministar je u općini Ljubešćica potpisao dva ugovora o sufinciranju vrijedna oko 2 milijuna kuna; za razvoj infrastrukture poduzetničke zone te sanaciju klizišta.  Poručio je da je pet milijuna kuna, koliko je općina povukla iz europskih fondova, značajan iskorak za takvu malu općinu izrazivši zadovoljstvo viđenim projektima jer oni unapređuju kvalitetu života.

„Vidimo što znači kada se na izvorni proračun od nekoliko milijuna kuna osigura potpora iz europskih fondova i nacionalnog financiranja. Cilj ove Vlade je osigurati ravnomjerni regionalnih razvoj“ izjavio je ministar.

Podsjetio je i da će Hrvatska u novoj Europskoj komisiji imati potpredsjednicu za demografiju i demokraciju koja će biti zadužena za organizaciju konferencije o budućnosti Europe na čijim će se analizama vezanima uz demografsku obnovu temeljiti i investicije iz europskih fondova.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić ukupno je danas ugovorio gotovo 400 milijuna kuna projekata europske i nacionalne komponente koje za cilj imaju unaprijediti sustav upravljanja državnom upravom i realizaciju projekata koji doprinose ravnomjernom regionalnom razvoju.

 
 

Pisane vijesti | EU fondovi