U Splitu dodijeljeni ugovori vrijedni više od 65 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/listopad 2019/DSC_2716.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić dodijelio je danas u Splitu ugovore vrijedne više od 65 milijuna kuna.

U nazočnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića ministar je s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni transfuzijski centar KBC Split“ vrijedan oko 55 milijuna dok bespovratna EU sredstva iznose gotovo 32 milijuna kuna. Potom je u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije dodijelio devet ugovora iz Programa sufinanciranja EU projekata vrijedna više od 11 milijuna kuna.

Za regionalni transfuzijski centar osigurano gotovo 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Govoreći o realizaciji projekata „Regionalni transfuzijski centar KBC Split“ ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo što je projekt obuhvaćen u okviru ITU mehanizma Grada Splita napomenuvši da je Splitsko-dalmatinska županija iz europskih fondova ugovorila preko 3 i pol milijarde kuna dok je na području Grada Splita ugovoreno projekata u vrijednosti 1.4 milijarde kuna.

„Europski fondovi nisu samo krute brojke. Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na način da osiguravaju bolju javnu uslugu. Osiguravaju bolje zdravstvo za cijelu Dalmaciju, osiguravaju bolje školstvo, bolje ceste, Zračnu luku Split, u konačnici bolji život našim građanima. Vjerujem da će ovaj transfuzijski centar značiti spašavanje mnogih života u cijeloj Dalmaciji“ kazao je ministar.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio je da se u Hrvatskoj po pitanju sredstava iz fondova Europske unije pokrenuo zamašnjak kojemu nema zaustavljanja te da on pokazuje da je najbolji okvir za razvoj našega kraja i domovine u europskoj obitelji napomenuvši pri tom da je Hrvatska u šest godina članstva napravila puno dobrih stvari, a da je ovaj centar dokaz koliko se kvalitetno i sustavno surađuje na svim razinama.

S druge strane, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je da je zamašnjak pokrenut te da je to prepoznato na svim razinama  - od Vlade i ministarstava do županije, grada, sveučilišta i bolnica koji se apliciraju na projekte. Uz to, kazao je da jako bitna odgovornost za provedbu osiguranih projekata.

Izrazivši svoje zadovoljstvo potpisivanjem i doprinosu Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU)  ravnatelj Tomislav Petric kazao je kako se ovim projektima, između ostaloga, generiraju i građevinski radovi zbog kojeg rastu građevinske tvrtke, a potom i gospodarstvo. Nadodao je da su do sada s KBC-om Split potpisana tri ugovora.

Ravnatelj KBC-a Split prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović istaknuo je važnost realizacije ovoga projekta budući da će se u novom centru pripremati 40% više doza krvi i 40% više krvnih priprava više nego što se sada to radi i to za čitavo područje južne Hrvatske što je, kako je ocijenio, veliki uspjeh. „Ovo je poruka da možemo raditi više i da možemo ostvariti dobre rezultate“, izrekao je ravnatelj KBC-a Split.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako samo onaj tko zna što se događa kada se život gasi, kada nema krvi, zna značenje transfuzije krvi. "Stoga je ovaj projekt od velikog značaja za sve stanovnike južne Hrvatske", zaključio je. 

11 milijuna kuna za realizaciju devet EU projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poručio je, u svom obraćanju prilikom dodjele ugovora iz Programa za sufinanciranje EU projekata,  da je od ukupne omotnice 10,8 milijardi eura do sada ugovoreno nešto manje od 80% te da je Vladi cilj pomoći provoditeljima projekata u sufinanciranju istih.

„Vlada je ove godine za sufinanciranje EU projekata osigurala 300 milijuna kuna, a ovom prigodom dodjeljujemo oko 11 milijuna kuna. Cilj nam je što više projekata financirati“, izjavio je ministar Pavić pohvalivši Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split na angažmanu u povlačenju EU sredstava.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban podsjetio je da je Županije ranije obnovila šest školskih objekata te je izrazio nadu da će kroz tri do četiri godine uspjeti energetski obnoviti sve školske objekte i domove kojima Županija upravlja. Istaknuo je da je ukupna vrijednost potpisanih ugovora 21,4 milijuna kuna, od čega iz EU fondova osigurano 8,1 milijuna kuna, sredstva Splitsko-dalmatinska županija  s decentraliziranim sredstvima iz Ministarstva znanosti  iznose oko 5, 5 milijuna kuna, a  ostatak  je iz Fonda sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Popis danas potpisanih ugovora iz Programa sufinanciranja EU projekata: 

1.   Općina Dugopolje, Reciklažno dvorište Dugopolje, Splitsko-dalmatinska, 318.455,89 kn
2.   Grad Trogir, Izgradnja reciklažnog dvorišta u Gradu Trogiru, 395.504,16 kn
3.   Grad Makarska, Energetska obnova zgrade Podtribinskog prostora glavnog terena Gradskog sportskog centra Makarska na adresi Franjevački put 2, 21300 Makarska, 1.028.767,88 kn
4.   Učenički dom Split, Energetska obnova zgrade Učeničkog doma Split na adresi Matice Hrvatske 13, 1.315.000,62 kn
5.   Grad Vis, Energetska obnova zgrade OŠ Vis i SŠ Antun Matijašević Karamaneo u Visu, 1.862.493,58 kn
6.   Srednja tehnička prometna škola, Split   Energetska obnova zgrade Srednje tehničke prometne škole na adresi Teslina 4, Split, 1.843.905,60, kn
7.   Obrtničko-industrijska škola u Imotskom, Energetska obnova zgrade Obrtničko-industrijske škole u Imotskom na adresi Brune Bušića 59, Imotski, 2.431.607,05, kn
8.   Osnovna škola Ivana Lovrića, Sinj, Energetska obnova zgrade OŠ Ivana Lovrića - PŠ Radošić na adresi Radošić 67 C, Sinj, 236.433,24 kn
9.   Osnovna škola Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, Energetska obnova zgrade OŠ Ivana Mažuranića na adresi Obrovac Sinjski 242/C. Obrovac Sinjski, 1.578.430,12 kn
 
 
 

Pisane vijesti | EU fondovi