Na 186. sjednici Vlade predstavljen Program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju 2020. godine

Slika /slike/Vijesti/listopad 2019/VRH_4652.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić predstavio je na 186 sjednici Vlade RH Program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju 2020. godine, koje započinje 1. studenog 2019. godine, pod temom „Dunavska strategija - 10 godina poslije“.

„Strategija je jedna od četiri makroregionalne strategije koje postoje, obuhvaća 14 država dunavskog sliva, a popraćena je i financijski programom transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., iz kojeg je Hrvatska već do sada povukla 83 milijuna kuna“, rekao je ministar i dodao da je ostalim programima teritorijalne suradnje koji se temelje na Strategiji povučeno više od 1 milijarde kuna.

Strategija ima tri cilja,a prvi je jačanje uloge regionalnoga razvoja. Ministar je podsjetio da Vlada ističe kako je ravnomjerni razvoj ključ razvoja Hrvatske, ali i regije. Drugi cilj je poticanje suradnje s državama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, a treći je sinergija između makroregionalnih strategija i kohezijske politike.

„Vrlo vjerojatno će idući višegodišnji financijski okvir stići za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i sada je dobar trenutak za povezivanje Dunavske strategije s kohezijskom politikom 2021.-2027.“, kazao je ministar.

Dodao je da će glavna događanja za vrijeme predsjedanja biti sastanak ministara zaduženih za kohezijsku politiku, zatim proslava 30 godina INTEREGA u lipnju 2020., te kruna predsjedanja - godišnji forum Dunavske strategije u Zagrebu, gdje se očekuje preko 700 sudionika.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da će se Strategija uskoro predstaviti u Vukovaru, a za samu Strategiju rekao je „da nas neće opteretiti, nego pridonijeti obogaćivanju naše i tako dobre vanjskopolitičke reputacije u međunarodnoj zajednici i svijetu“.

Tekst i foto: Vlada RH
 

Pisane vijesti