U Pakracu održana sedma sjednica za Slavoniju, Baranju i Srijem

  • Slika /slike/Vijesti/Pakrac_19_12_2018_1.jpg
  • Slika

Uvodi se program „Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema“

U srijedu, 19. prosinca 2018 godine, u Pakracu je održana sedma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i planovi ulaganja za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i pritom istaknuo važnost strateškog projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“ kojim se 2,5 milijardi eura usmjerava isključivo za razvojne projekte na području pet slavonskih županija. "Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima nama je da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate", rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je kapitalna ulaganja u zdravstveni sustav i  uloženih 390 milijuna kuna za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, dok je ministar turizma Gari Cappelli najavio ulaganja od 575 milijuna kuna u razvoj turizma pet slavonskih županija te informirao o provedbi 10 milijuna vrijednog projekta „Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Novost je i uvođenje programa Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema, po uzoru na Hrvatski otočni proizvod, s ciljem podizanja konkurentnosti, promocije područja te proizvodnja i plasiranje izvornih i inovativnih slavonskih proizvoda.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac informirala je o statusu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te predložila povećanje vrijednosti projekata Razvojnog sporazuma sa 700 milijuna na 944 milijuna kuna za 66 projektna prijedloga, s naglaskom na gospodarsko razvojne projekte.

„Nastavljamo s najvećim ulaganjima u Slavoniju posljednje dvije godine te je do sada ugovoreno 8,5 milijardi kuna, odnosno 45% od raspoloživih sredstava. Ostvaren je napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i nastavit ćemo ulagati napore u cilju jednakog razvoja svih krajeva Hrvatske“, istaknula je ministrica Žalac.

Na kraju sjednice potpisano je 16 ugovora i odluka za projekte razvoja javne turističke infrastrukture te energetske obnove u javnim zgradama. Ugovore ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna s korisnicima su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar i ministar turizma Gari Cappelli.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradiški.

Više o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem: https://strukturnifondovi.hr/projekt-slavonija-baranja-srijem/.



Pisane vijesti