Na 10. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem predstavljen plan izrade Teritorijalne strategije za pet slavonskih županija

  • Slika /slike/Vijesti/prosinac 2019/IMG_20191209_135442.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Deseta, jubilarna, sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je danas u dvorcu Eltz u Vukovaru.

Na sjednici Savjeta napravljen je rezime dosadašnjih postignuća Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kao i pripreme za uključivanje Projekta u novi Višegodišnji financijski okvir Europske unije (2021.-2027.)  te je predstavljen prijedlog i plan izrade Teritorijalne strategije Slavonije, Baranje i Srijema.

Otvarajući sjednicu Savjeta predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je Vlada u saborsku proceduru uputila Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar na Republiku Hrvatsku. Uz, to Predsjednik Vlade istaknuo je da se intenzivni pregovori s Europskom komisijom vezani uz zakon o razvoju grada Vukovara nastavljaju i izrazio nadu da će se s novom Komisijom postići stupanj razumijevanja za zakon koji će omogućiti još veću perspektivu ulaganja u Vukovar.

O budućem razvoju projekta predsjednik Vlade kazao je da se pozivi nastavljaju do 2020. godine, a da se u okviru priprema za novu financijsku perspektivu, o kojoj će se razgovarati tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, radi na tome da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem bude prepoznat i u novom sedmogodišnjem financijskom razdoblju.

„Sva postignuća govore da je bilo ispravno napraviti projekt Slavonija, Baranja i Srijem“, izjavio je predsjednik Vlade i dodao da su se u okviru projekta financirali projekti koji su poticali razvoj slavonskih županija te njihovu demografsku revitalizaciju.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić kazao je da je cilj današnje sjednice sumirati ono što je do sada učinjeno te dati pogled za buduće financijsko razdoblje kroz teritorijalnu strategiju za područje Slavonije, Baranje i Srijema.  

„Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem do sada je ugovoreno 11,34 milijardi kuna, u odnosu na 10,66 milijardi kuna ugovorenih do posljednje sjednice Savjeta u Orahovici, a isplaćeno oko 4,5 milijarde kuna. Slavonija je danas veliko gradilište“, napomenuo je ministar.  

U svom uvodnom izlaganju ministar Pavić istaknuo je da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i Slavoniju budući da su se kroz Projekt uložila značajna sredstva u infrastrukturu, razvoj poljoprivrede i zapošljavanje i poticanje poduzetništva.  Dodao je da je uz, europska sredstva, od početka projekta Slavonije, Baranja i Srijem uloženo dodatnih 171 milijun kuna nacionalnih bespovratnih sredstva.

Ministar Pavić predstavio je i plan izrade teritorijalne strategije za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojom bi se poticao razvoj lokalnih zajednica. U radnoj skupini za izradu strategije sudjelovali bi predstavnici županija i gradova te predstavnici civilnoga društva, socijalnih partnerstva i regionalne razvojne agencije.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o ulaganjima u ruralni razvoj pet slavonskih županija. Od pokretanja projekta Slavonije, Baranje i Srijema uloženo je 5,2 milijarde kuna u ruralni razvoj, od kojih je 4,3 milijuna kuna izdvojeno za potpore poljoprivrednicima, dok je 2,6 milijardi kuna isplaćeno.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozdravio je nastavak Projekta Slavonije, Baranje i Srijema koji daje rezultate, istaknuvši kako pet slavonskih župana u suradnji s regionalnom razvojnom agencijom pripremaju europske projekte.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zahvalio je Vladi na svim realiziranim projektima, naglasivši kako na tim pozitivnim pokazateljima ne treba stati već dodatno pojačati tempo kako bi Slavonija i Vukovar u budućnosti mogli postati lokomotiva koja vuče druge hrvatske regije.

Nakon sjednice Savjeta dodijeljeni su novi ugovori i odluke ukupne vrijednosti 690.451.776,69 kn od kojih bespovratna sredstva iznose 555.210.092,20 kn.

Iduća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Našicama.
 

 



Pisane vijesti | EU fondovi