Ministar Pavić u Temi Dana: Europski fondovi mijenjaju Slavoniju – pokreću zdravstvo, školstvo i gospodarski rast

Slika /slike/Vijesti/prosinac 2019/Tema Dana.PNG

Nakon 10. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić gostovao je u emisiji Tema dana na HTV-u.

Uz ministra u emisiji je gostovao financijski direktor Multinorma Dario Lovretić.

„Kada zbrojimo sva ulaganja kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem imamo 11,34 milijarde kuna ugovorenih sredstava, 4,5 milijarde sredstava isplaćeno. Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju Slavoniju. Omogućili su dodatno opremanje 20 bolnica, 109 domova zdravlja i preko 500 poduzetničkih projekata. Europski fondovi uspijevaju Slavoniju učiniti boljim mjestom za život. Pokreću i zdravstvo i školstvo i ekonomiju“, izjavio je ministar.

Govoreći o potpisanim ugovorima nakon sjednice Savjeta ministar je rekao da je ukupna vrijednost 22 ugovora i 9 odluka veća od 690 milijuna kuna te pojasnio da nisu svi projekti za Slavoniju budući da je dodijeljen ugovor za uspostavu četiri veteranska centa od koji će se samo jedan, daruvarski, biti na korist i građanima s područja pet slavonskih županija. Vrijednost dodijeljenih ugovora za područje Slavonije, Baranje i Srijem je nešto manja od 500 milijuna kuna.

Ministar je naglasio da Projekt ide dalje, a da će Hrvatska u okviru nadolazećeg predsjedanja Vijećem Europske unije imati priliku zatvoriti europski proračun, stoga je na savjetu predstavljena izrada teritorijalne strategije koja će biti preduvjet za korištenje sredstava za Slavoniju u sljedećem financijskom razdoblju.

Na upit kada Slavonci mogu osjetiti sve benefite Projekta kroz otvaranje novih radnih mjesta, ministar je odgovorio da je ova Vlada prepoznala Slavoniju, Baranju i Srijem te putem Projekta omogućila dodatna sredstva i dodatne investicije. Kazao je da je taj Projekt prepoznat u Europskoj komisiji i Svjetskoj banci jer Savjetom predsjeda osobno premijer.

„Svjesni smo i pitanja demografije, svjesni smo pitanja iseljavanja, svjesni smo isto tako da je ključ otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, zato će i gotovo osam milijardi kuna u mandatu ove Vlade biti investicija u zapošljavanje“, rekao je ministar i podsjetio  na pozitivne trendove u rastu minimalne i prosječne plaće.

O tome kada bi Hrvatska mogla očekivati odgovor Europske komisije vezan uz zakon o razvoju grada Vukovara, ministar je rekao da se intenzivni razgovori s Komisijom odvijaju kontinuirano, da je Hrvatska imala razumijevanja u prethodnoj Junckerovoj Komisiji, a da se s novom komisijom Ursulom von der Leyen  razgovara te izrazio nadu da će se uspjeti objasniti specifična situacija Vukovara, da će se uspjeti objasniti da je riječ o gradu koji je bio među razvijenijim gradovima u bivšoj državi, a da je ukupna šteta nakon rata preko 13 milijardi dolara stoga takav grad zaslužuje iznimku.

Foto: HRT (screenshot)

Pisane vijesti