U Novoj Gradiški održana osma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Potpisano 18 ugovora u vrijednosti 422 milijuna kuna

Slika /slike/Vijesti/Nova Gradiska_zalac_1.jpg

U utorak, 16. travnja 2019. godine, u Novoj Gradiški održana je osma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i planovi ulaganja u pet slavonskih županija.

U sklopu Savjeta predstavljeno je izvješće Svjetske banke sa strateškom dijagnozom područja i preporukama za rast i zapošljavanje s naglaskom na IKT sektor te je potpisano 18 ugovora za provedbu projekata sufinanciranih iz EU fondova vrijednih više od 422 milijuna kuna za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Također, predstavljeni su rezultati Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji od prošle sjednice Savjeta bilježe porast ugovaranja projekata od čak 1,23 milijardi kuna, uz ukupnu ugovorenu vrijednost 9,7 milijardi kuna odnosno 51,76% od ciljanog iznosa.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavili su status i rezultate provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem vrijednog 18,75 milijardi kuna, osiguranih iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u prosincu 2018. godine u Pakracu, potvrđen je značajan napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta. Od 14. prosinca 2018. do 5. travnja 2019. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području slavonskih županija od čak 1,23 milijardi kuna.

Nastavljamo s realizacijom projekta i ulaganjima u Slavoniju, Baranju i Srijem, kao i u sve krajeve Hrvatske, u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja. Ovaj projekt je strateški i time zajednički zadatak, odgovornost i cilj svih resora unutar Vlade. Realizaciji planiranih aktivnosti i ostvarenju zadanih ciljeva u velikoj mjeri će pomoći specifična znanja i iskustva Svjetske banke “, istaknula je ministrica Žalac.

Sukladno izvješćima i analizama Svjetske banke Savjet je pružio potporu za nastavak aktivnosti iz Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu, temeljem kojeg će se izraditi pet projektnih prijedloga koji se mogu financirati u financijskoj perspektivi 2014. – 2020., a podrazumijevaju jačanje izravnih stranih ulaganja, inicijativa za podršku inovacijskom sustavu, učinkovitosti i upravljačkih vještina u tvrtkama, vještina sukladno potrebama tržišta rada te inicijativa za jačanje socijalne uključenosti na tržište rada.

Također, zbog nemogućnosti financiranja EU sredstvima pet projekata proširenog Razvojnog sporazuma, Savjet je zadužio Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja da osiguraju nacionalna sredstva za provedbu projekata iz svojih resora, dok Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja intenzivno raditi na proširenju Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Na kraju sjednice potpisani je 18 ugovora u vrijednosti 422.686.059,76 kuna. Najveći među potpisanim ugovorima jesu „Priprema strateškog projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek“ vrijedna 35 milijuna kuna, projekt „Zajedno do razvoja 2" u Požeško-slavonskoj županiji u ukupnoj vrijednosti većoj od 24 milijuna kuna, kao i „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar" u Osječko-baranjskoj županiji od gotovo 7,5 milijuna kuna te "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće" u vrijednosti od  2,1 milijun kuna.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Orahovici.

Više o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem: https://strukturnifondovi.hr/projekt-slavonija-baranja-srijem/.

Pisane vijesti