Svjetska banka uključuje se u Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

  • Slika /slike/Vijesti/svjetska banka osijek_20_2_1.jpg
  • Slika
  • Slika

OSIJEK – U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Svjetske banke održana je radionica „Rasprava o regionalnoj strategiji i prioritetima za angažman (2018.-2021.) Svjetske banke u Projektu, Slavonija, Baranja i Srijem“. 

Uz nazočnost ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, čelnika lokalne samouprave i poduzetnika s područja slavonskih županija, predstavnici Svjetske banke predstavili su mogućnosti gospodarskog i poljoprivrednog oporavka i razvitka Slavonije, Baranje i Srijema kako bi se postigao ujednačen i održiv razvoj svih krajeva Hrvatske.
 
 „Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Svjetska banka mogu se pohvaliti dugogodišnjom i vrlo uspješnom suradnjom u provedbi projekata i jačanju konkurentnosti svih hrvatskih regija s ciljem povećanja učinkovitosti korištenja EU fondova. Na tim osnovama odlučili smo sklopiti sporazum o savjetodavnim uslugama, tako zvani RAS sporazum, koji će utvrditi razvojno potencijale i strateške projekte kao glavne generatore rasta i razvoja slavonskih županija“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac prilikom uvodnog obraćanja.
 
Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.
 
„Nemamo vremena fokusirati se na razlike i podjele, jedini ključ uspjeha je zajednička suradnja i pozicioniranje Slavonije u globalnim lancima vrijednosti i to u sektorima poput prehrambeno-prerađivačkog, drvno-prerađivačkog, turizma i ICT-a“, zaključila je ministrica Žalac.


Pisane vijesti