Razvojem socijalnog turizma i jačanjem ljudskih potencijala do konkurentnijeg turizma Republike Hrvatske

Slika /arhiva/SLIKE/PRESS-ZID-predvorje-mrrfeu_smanjeno.jpg
Slijedom usvojene Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine i izrade akcijskih planova, odnosno programa razvoja pojedinih oblika turizma predviđenih spomenutim strateškim dokumentom, danas su u Ministarstvu turizma održane fokus grupe na temu jačanja socijalnog  turizma i ljudskih kapaciteta u turizmu. Brojnim okupljenim predstavnicima  turističkog sektora prezentirani su tako Nacionalni program razvoja socijalnog turizma i Program jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu kroz centre kompetencija, dokumenti koje je za Ministarstvo turizma izradio Institut za turizam, ali isto tako i projekti koji pokazuju primjer dobre prakse razvoja socijalnog turizma i ljudskih potencijala u turizmu.

„Akcijski planovi, odnosno programi razvoja koje predviđa Strategija i koje su danas predstavljeni trebali bi biti platforma za provođenje strateških projekata koji će pridonijeti jačanju konkurentnosti turizma Republike Hrvatske. Tako bi Nacionalni program razvoja socijalnog turizma trebao ranjivim skupinama u društvu stvoriti preduvjete, a na kraju krajeva i omogućiti zasluženi odmor na koji imaju pravo svi ljudi, dok bi program jačanja ljudskih potencijala trebao dodatno o jačati strukovno obrazovanje u turizmu, između ostaloga kroz centre kompetencija“,izjavio je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić dodavši kako bi sredstva iz EU fondova trebala biti glavna poluga za financiranja svih projekta predviđenih akcijskim planovima, odnosno programima razvoja.

Spomenuti program razvoja socijalnog turizma predviđa niz projekata, između ostaloga pokretanje nacionalne mreže hostela, osnivanje nacionalne Udruge za razvoj socijalnog turizma, izradu prodajno-komunikacijskog portala sa informacijama o ponudi iz segmenta socijalnog turizma, program odmorišnih bonova te kampanja osvještavanja javnosti o značaju socijalnog turizma. Jedan od strateški projekata, čiji bi nositelji bili Ministarstvo turizma i Hrvatski ferijalni i hostelski savez jest projekt Nacionalne mreže hostela koji predviđa identificiranje starih i zapuštenih objekata u javnom vlasništvu koje je moguće prenamijeniti za turizam, odnosno u konačnici desetak hostela koji bi se koristili za socijalno ranjive skupine. Hrvatski ferijalni i hostelski savez već ima u planu prenamjenu zgrade “Stare pekare” u osječkoj Tvrđi u Multifunkcionalni omladinski hostel te izgradnju omladinskog hostela na Plitvičkim jezerima.

Na temu socijalnog turizma predstavljeni su i projekti Aktivno starenje – Turizam za umirovljenike, Turizam oslobođen prepreka i primjer angažmana lokalne samouprave na razvoju socijalnog turizma u općini Lovinac, dok su na temu jačanja ljudskih potencijala u turizmu predstavljeni projekti CapTure, Centar kompetencija Suhopolje, Centar kompetencija pri HGK, Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo Zabok, Istra-TUC Pula i Turistička akademija.


Preuzimanja:
 


Pisane vijesti