Ministri Jovanović i Grčić predstavili natječaj za EU fondove vrijedan 9,3 milijuna eura

Slika /arhiva/SLIKE/Mzos_31.12014._2.JPG
Natječaj „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ vrijedan 9,3 milijuna eura, namijenjen visokim učilištima i javnim istraživačkim organizacijama, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavili ministar dr. sc. Željko Jovanović i prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Riječ je, kako je istaknuo ministar Jovanović, o trećem pozivu za dostavu projekata koje je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u posljednja dva mjeseca, čime pokazuje svoju spremnost i usmjerenost na povlačenje što više sredstava Europske unije.

Glavni cilj natječaja „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ je usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podržavajući projekte istraživanja, razvoja i inovacija u suradnji s partnerom iz poslovnog sektora.

Dosad je za provedbu OP Regionalna konkurentnost u Republici Hrvatskoj dodijeljeno gotovo 82 milijuna eura, a pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska je postala korisnikom strukturnih instrumenata te joj je za posljednje šestomjesečno razdoblje 2013. godine dodijeljeno dodatnih 108,4 milijuna eura iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta do sada je pokazalo najveći uspjeh u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije i prvo je tijelo u Republici Hrvatskoj koje je objavilo pozive na dostavu prijedloga financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Strateški cilj Poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ u skladu je s politikom OPRK 2007. - 2013.: unaprjeđenje ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva poboljšanjem uvjeta za inovacije u javnom sektoru istraživanja, razvoja i inovacija, čime se želi potaknuti istraživački rad koji bi se izravno odrazio na gospodarski rast i razvoj zemlje.

Ukupan iznos koji je na raspolaganju potencijalnim korisnicima iznosi 70.725.400,42 kuna. Od toga će Europski fond za regionalni razvoj izdvojiti 60.116.590,35 kuna, a ostatak od 10.608.810,07 kuna osigurat će se iz državnoga proračuna.

Potpredsjednik Vlade prof. dr. sc. Branko Grčić istaknuo je kako je to još jedan od natječaja koji će pridonijeti apsorpciji strukturnih fondova EU-a. Kao pozitivan primjer projekta financiranog iz sredstava EU-a istaknuo je projekt Sveučilišta u Rijeci „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“, vrijedan više od 23 milijuna eura. Naglasio je kako Hrvatskoj u sljedećih sedam godina stoji na raspolaganju 8,3 milijarde eura iz fondova EU-a.

- Intencija ove Vlade je povući što više sredstava, u čemu smo uspješni – rekao je Grčić te je ujedno argumentirano odbacio kritike koje se odnose na navodnu sporost u pripremi sustava za dobivanje akreditacije, a što je preduvjet za korištenje sredstava.

- Posao koji ćemo mi završiti u nekoliko mjeseci naši su kritičari radili dvije godine – rekao je Grčić te istaknuo kako je Hrvatska jedina zemlja koja će dobiti 30 posto alociranih sredstava unaprijed.      
 

Galerija:
 


Pisane vijesti