Potpisani ugovori za obnovu lukobrana Puntin i izgradnju pomorskog terminala Vela Luka

Slika /slike/Vijesti/srpanj 2019/HN20190729224275.JPG

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je jučer u Korčuli na potpisivanju ugovora za projekt "Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula", vrijednog 10,5 milijuna kuna, sufinanciranim sredstvima Europske unije.

Ugovor koji je sa 85 posto sufinanciran sredstvima EU, potpisali su ministar mora Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Vedran Leleković.
 
U popodnevnim satima u Veloj Luci potpisan je i ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“, vrijedan 111,2 milijuna kuna, koji se također najvećim dijelom sufinancira iz EU sredstava.

Premijer Andrej Plenković tom je prilikom istaknuo je kako su dva projekta dokaz koliko članstvo u EU pomaže razvoju otoka i boljoj povezanosti s kopnom.

"Donijeli smo niz važnih odluka za razvoj ove županije, pri čemu je ključno pitanje prometne povezanosti. Pelješki most bit će dugoročno koristan zamašnjak razvitka", rekao je Plenković.

Ministar Butković rekao je kako su projekti dio 'renesanse hrvatske obale' jer se nikad prije nije gradilo, ponajviše sredstvima Europske unije.

 "Imamo 700 milijuna kuna za ovakve i slične projekte, a do kraja godine nas čekaju potpisivanja u svih sedam primorskih županija. Čak 85 posto sredstava sufinancira Europska unija, a 15 posto Ministarstvo. To je velika pomoć lučkim upravama, a projekti ne samo da povezuju otoke, već su i lice i naličje svakog mjesta", istaknuo je Butković.

 Premijer Plenković, ministar Butković i ravnatelj Leleković prethodno su obišli novoizgrađenu operativnu obalu u trajektnoj luci Dominče, a sudjelovali su i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule povodom Dana grada i blagdana sv. Todora.


Tekst i foto: (Hina) xmarb ymć
 

Pisane vijesti | EU fondovi