Održana 1. Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Slika /slike/DSC_0591.JPG

U utorak, 11. travnja 2017. U Osijeku je održana prva sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojom je predsjedavao Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Vlada je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

„Moja je inicijativa bila da ovaj prvi radni i operativni sastanak bude u Osijeku s ciljem da zajednički emancipiramo ovu temu, prije svega svim našim Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima, na način da osvijestimo potencijale koje nam ova financijska perspektiva može donijeti za dodatnu razvojnu vrijednost ovoga dijela Hrvatske“, rekao je Plenković.

Podsjetio je da nam je na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura koji kroz različite operativne programe mogu biti usmjereni na razvoj istoka Hrvatske. Dodao je da je važno u tom procesu ostvariti usmjereniji pristup i sinergiju svih aktera te dodatno oplemeniti sve napore državne razine onime što nudi europski proračun. Predsjednik je istaknuo da su tri ministra u Vladi Slavonci – Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Zdravko Marić – koji imaju posebnu zadaću brinuti o ovoj temi.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao predstavnica glavnog koordinacijskog tijela i zamjenica predsjednika Savjeta, predstavila je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te planirane i dosad provedene aktivnosti u sklopu Projekta. Ministrica Žalac je naglasila da su zadaće Savjeta usmjerene na ulaganje u područje Slavonije, Baranje i Srijema na temelju strateškog okvira Republike Hrvatske i Europske unije koje će se postići planiranim aktivnostima kao što su prilagodba kriterija odabira projekata na pozivima za dostavu projektnih prijedloga u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova te jačanje administrativnih kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem okuplja sve dionike koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada. Uz predsjednika Vlade i ministricu Žalac, u radu 1. sjednice Savjeta sudjelovali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven

Dobrović, te državni tajnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva culture te predstavnici razvojnih agencija svih pet županija.

Nakon predstavljanja Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, predstavljene su i aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija kao i strateški razvojni projekti za te županije.

Na samom završetku sjednice, predsjednik Andrej Plenković predstavio je zaključke članova Savjeta nakon sjednice, koje možete preuzeti na linku: http://bit.ly/2ouVlKs.



Pisane vijesti