Na Cresu dodijeljene nove oznake „Hrvatski otočni proizvod“

  • Slika /slike/Vijesti/listopad 2019/DSC_1739.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić dodijelio je u petak na Cresu nove oznake „Hrvatski otočni proizvod“.  Ove godine oznaku je dobilo 78 otočnih proizvođača od kojih 27 oznaku dobiva prvi puta.  

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodjeljuje otočnim proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvornosti, tradicije i izvrsnosti te na taj način podupire očuvanje tradicije i baštine kao i razvoj hrvatskih otoka.

U svom govoru ministar Pavić istaknuo je da program razvoja otoka uključuje između ostaloga i potpore u raznim područjima od vodoopskrbe i odvodnje, poticanja cestovnog prometa do programa otočnog proizvoda, napomenuvši kako je Vlada Republike Hrvatske po pitanju razvoja otoka napravila značajan iskorak usvajanjem novog Zakona o otocima.

„Hrvatski otočni proizvod projekt je star trinaest godina te podupire više od 300 proizvođača i 1000 proizvoda. Danas ćemo dodijeliti novih 70ak certifikata, a ono što mi je zadovoljstvo najaviti da je od danas u javnoj raspravi novi Pravilnik o načinu provođenja mjera i aktivnosti programa Hrvatski otočni proizvod“, izjavio  je ministar čestitavši svima koji su radili na izradi Pravilnika.

Govoreći  o nekima od novina u Pravilniku koji se od 11. listopada nalazi u e-savjetovanju, ministar je kazao da će se ugovori produljiti s tri godine na pet godina te da će neki troškovi, primjerice sudjelovanje u promotivnim aktivnostima kako bi otočni proizvodi bili još vidljiviji, njime biti prihvatljivi za financiranje.  

Uz to, ministar je naveo kako se u razvoj otoka ulaže preko stotinu milijuna kuna nacionalnih sredstva, uz raspoloživa europska sredstva.

„Vjerujem da će se ovakve inicijative i dalje kontinuirano provoditi i da će doprinositi razvoju otoka. Imamo i pogled u budućnost. Predstoji nam programiranje sljedeće financijske omotnice, vjerujem da ćemo u nju uspjeti programirati i značajna sredstva za otoke“, zaključio je ministar.

Gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako dobitnicima oznake HOP poželio je ustrajnosti u razvoju otočnih proizvoda jer je svaki novi proizvod, svaki otočni poduhvat poticaj drugima da krenu tim putem. „ Uspjeh je to kako vas tako i uspjeh života na hrvatskim otocima“, rekao je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u svojoj čestitki dobitnicima kazao je da se otoci ne okreću samo turizmu već onome što je stvorilo otoke – ribarstvu, poljoprivredu, eko proizvodu odnosno autohtonim pričama.

Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine s ciljem poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda.  

U razdoblju od 2007. do 2019. godine ukupno 324 otočna proizvođača steklo je pravo korištenja oznake HOP (od kojih je 27 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i 8 proizvođača s oznakom izvornosti) za 1.121 proizvod i proizvodnu liniju s 26 hrvatskih otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin, Kaprije, Krapanj) i poluotoka Pelješca.



Pisane vijesti | EU fondovi