Ministar Pavić s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom

Slika /slike/Vijesti/2020/veljača/DSC_5340.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić susreo se je danas u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s potpredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravkom Šuicom.

Razgovarali su o pitanju demografije, Konferenciji o budućnosti Europe, ravnomjernom regionalnom razvoju i korištenju europskih fondova.  

Potpredsjednica Šuica predstavila je ministru ključne projekte koji će biti u njenom fokusu, posebno se osvrnuvši na pitanje demografije u onim područjima Europske unije koja bilježe negativni demografski trend kao što su ruralna, otočna i brdsko-planinska područja. Potpredsjednica je naglasila da će Komisija po tom pitanju uložiti značajne napore kako bi se taj trend zaustavio i preokrenuo. Istaknula je i važnost Konferencije o budućnosti Europe u okviru koje će se otvoriti dijalog s građanima o pitanjima i politikama koje su im važne i koje žele staviti na agendu Europske komisije.

Potpredsjednica Šuica navela da je ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Europske unije ključan kako bi uvjeti života, posebno u ruralnim područjima, bili ugodniji i privlačniji za građane te kako bi se usporilo iseljavanje iz tih područja.

Ministar Pavić potpredsjednici je predstavio projekte i programe koje Ministarstvo provodi u pogledu postizanja ravnomjernog regionalnoga razvoja, posebno kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za koji je izdvojeno 12 milijardi kuna, navevši kako je cilj nastaviti provedbu tog projekta i u novoj financijskoj omotnici.

Uz to, ministar je izvijestio potpredsjednicu o napretku Hrvatske u pogledu korištenja europskih fondova, navevši kako je u mandatu ove Vlade ugovorenost omotnice porasla s 9% na 87%, dok je isplaćenost povećana s 2,7% na 32%.

Ministar je potpredsjednici predstavio i projekte koji potiču ravnomjerni regionalni razvoj ruralnih i brdsko-planinskih područja, a koji se financiraju iz fondova Europske unije.



Pisane vijesti | EU fondovi