Ministar Pavić: Dubrovačko-neretvanska županija iz EU fondova do sada ugovorila 5,3 milijardi kuna

  • Slika /slike/Vijesti/Studeni 2019/Pavic_u_Dbk (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom radnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić dodijelio je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika osam novih ugovora iz Programa sufinanciranja europskih projekata i iz fondova Europske unije.

Ministar Pavić pojasnio je da je riječ o projektima vrijednima više od 19 milijuna kuna kojim se sufinancira provođenje europskih projekta na području Dubrovačko-neretvanske županije te sredstvima iz Tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koja su dodijeljena Regionalnoj razvojnoj agenciji DUNE-i. Istaknuo je i da je Regionalna razvojna agencija produžena ruka Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te da će dodijeljenih 14 milijuna kuna biti ključno za daljnji razvoj projekata u Županiji.

Govoreći o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministar je kazao da je ta županija izuzetno uspješna u povlačenju sredstava te je ugovorila 5,3 milijarde kuna projekata, od čega je 5,1 milijarda kuna ugovorena za mandata ove Vlade.  Naveo je da su najveći projekti vezani uz izgradnju cesta i Pelješkog mosta koji će „ostati trajni spomenik ove financijske perspektive“, a da se u provedbu druge faze razvoja Zračne luke Dubrovnik ulaže više od 800 milijuna kuna.

U svome obraćanju ministar se je osvrnuo i na ranije održan sastanak sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem na kojem se govorilo o centru za gospodarenjem otpada.

„Sada gledamo prema novoj financijskoj perspektivi, da gradovi i županije naprave dovoljno prijedloga budućih projekata koji će biti financirani u novoj omotnici, a regionalni koordinator imat će ključnu ulogu u provođenju odnosno pripremi takvih projekata“, zaključio je ministar Pavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je važnost europskih i nacionalnih sredstava za razvoj jedinica lokalne samouprave te je naveo da je Dubrovnik u njegovu mandatu energetski obnovio tri osnove škole i dva vrtića.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić rekao je da danas potpisani ugovori predstavljaju nastavak uspješnog korištenja europskih fondova u Županiji te ponovio važnost razvojne agencije u realizaciji budućih projekata u novom financijskom razdoblju.

Na dodjeli ugovora sudjelovala je i državna tajnica Nikolina Klaić. 

Foto: Grad Dubrovnik/MRRFEU 

Pisane vijesti | EU fondovi