Završna konferencija projekta Fearless Velebit

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/sdxfg ngfvnh nm.jpg
  • Slika
  • Slika

U Gospiću su danas predstavljeni rezultati projekta Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji - Fearless Velebit.

Konferenciji je nazočio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Duić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas, te brojni drugi uzvanici.

Nositelj ovog projekta su Hrvatske šume uz partnera Ministarstvo unutarnjih poslova te suradnike Javnu ustanovu Park prirode Velebit i Javnu ustanovu Nacionalni park Paklenica.
Projekt je vrijedan 35 milijuna eura, a bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose nešto više od 29 milijuna eura. Cilj mu je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta u okviru ekološke mreže Natura 2000 na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica.

Visoki uzvanici uvodno su se obratili te u svojim govorima istaknuli važnost ovog projekta za unaprjeđenje sigurnosti naše zemlje i dostizanja strateškog hrvatskog cilja da do 2026. godine bude bez mina.
Ministar Erlić posebno je naglasio kako je nastavak aktivnosti razminiranja osiguran i u novoj financijskoj omotnici EU sredstava sa 120 milijuna eura. Tim će se sredstvima pokriti dodatnih 9000 hektara minski sumnjivih površina, a jedan od prvih poziva raspisanih iz novog programskog razdoblja 2021. - 2027. bit će upravo za razminiranje.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati i statistika projekta te sveukupni doprinos Hrvatskih šuma, partnera i suradnika te različitih ministarstava i drugih institucija koje su sudjelovale u njegovoj provedbi.

 



Pisane vijesti