Predstavnici Ministarstva na sastanku Odbora za politiku regionalnog razvoja OECD-a

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/880d1ec7-837d-4de2-a923-5860c7e7a2fb.JPG
  • Slika

U Parizu se ovaj tjedan održavaju sastanci radnih skupina i Odbora za politiku regionalnog razvoja OECD-a. Delegaciju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predvodi državna tajnica Spomenka Đurić.

U sklopu sjednice Odbora, državna tajnica Đurić predstavila je planove i hrvatski pristup industrijskoj tranziciji regija za koju je predviđeno više od 500 milijuna eura kroz novi teritorijalni instrument kohezijske politike u Hrvatskoj, Integrirani teritorijalni program 2021. - 2027.
Na sjednici se raspravljalo i o oporavku regija nakon prirodnih katastrofa, posebice u kontekstu razornih potresa koji su u veljači ove godine zahvatili Tursku i Siriju.
Hrvatska je ovdje podijelila iskustva s obnovom i aktivnosti koje provodi u cilju revitalizacije svojih potresom pogođenih područja.
 
Na marginama su održani i sastanci s tajništvom Odbora na kojima se razgovaralo o budućim projektima i daljnjim koracima vezanima za pristupanje Hrvatske OECD-u.
 
Podsjetimo, prošli je tjedan u Zagrebu boravio glavni tajnik OECD-a Matthias Cormann koji je tom prilikom poručio kako će pristupanje OECD-u za Hrvatsku značiti rast životnog standarda te približavanje prihodima i produktivnosti gospodarstva prosjeku OECD-a.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istom je prilikom istaknuo da će članstvo biti dodatni instrument za provođenje reformi u zemlji i unaprjeđenje cjelokupnog društvenog razvoja.  
„Kroz smjernice i programe OECD-a doći će do poboljšanja svih onih segmenata hrvatskog društva koje smo doveli na vrlo visoku razinu članstvom u Europskoj uniji, a članstvom u OECD-u učinit ćemo još i korak više. Posebnu dodanu vrijednost predstavlja sustav koji će unaprijediti korporativno upravljanje tvrtkama u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu“, naglasio je tada premijer Plenković.


 

Pisane vijesti