Više od 20 milijuna kuna iz fondova Europske unije osigurano za vodno-komunalnu infrastrukturu

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Ožujak/Beli Manastir/Beli Manastir.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ugovor o izgradnji sustava odvodnje na projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Belog Manastira, vrijedan nešto više od 38 milijuna kuna, koji 72 posto nepovratno sufinancira Europska unija, potpisan je u petak u Belom Manastiru.

Ugovor su potpisali direktor Baranjskog vodovoda Krunoslav Rob i predstavnici pet tvrtaka iz Zajednice izvođača radova, a bila je nazočna i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je tom prigodom rekla kako se realizacijom projekata preko tih fondova poboljšava kvaliteta i standard života svih stanovnika Hrvatske.

„Više od 20 milijardi kuna je vrijednost projekata vodno-komunalne infrastrukture koji se upravo financiraju iz fondova EU, a u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine čeka nas omotnica novih projekata i izazova kojima ćemo, nadam se, konačno učiniti ovakvu infrastrukturu dostupnu u cijeloj Hrvatskoj“, istaknula je ministrica Tramišak.

Ugovor se odnosi na izgradnju sustava javne odvodnje Belog Manastira i prigradskih naselja Branjin Vrha, Šećerane i Šumarina, to jest izgradnju 18.029 metara gravitacijskih cjevovoda, 3942 metra tlačnih cjevovoda, 12 crpnih stanica i 850 priključaka.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako su na području Osječko-baranjske županije u suradnji s Hrvatskim vodama u tijeku projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna koji donose bolje uvjete života svih građana.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je istaknuo da kvalitetan sustav odvodnje donosi nove mogućnosti za zdrav život i razvoj u smislu turističke destinacije te poduzetništva na području Baranje.

„Budući da su 72 posto projekta bespovratna sredstva Europske unije, jasno je da povoljan trenutak dostupnosti europskih fondova trebamo iskoristiti. Uspjeli smo dovesti u operativnu fazu sedam projekata na području ove županije, svi su aktivni i završit ćemo ih na zadovoljstvo svih“, rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob rekao je kako će se tim projektom riješiti veliki komunalni problem grada, a sustav odvodnje prilagodit će se europskim standardima.

Tekst: Hina/MRRFEU

Pisane vijesti