Ministrica Tramišak potpisala ugovor za Gospodarski centar u Osijeku

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Ožujak/Gospodarski centar/0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku u ponedjeljak su potpisali osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Partner je na projektu Grad Osijek, koji je ustupio zemljište.

Projekt Izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra vrijedan je 63,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinancira 45 milijuna kuna, a Osječko-baranjske županija 18,7 milijuna. Zgrada je osmišljena kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, a ukupne bruto površine gotovo 5000 "kvadrata". Projekt traje od 1. ožujka 2021. do 1. rujna 2023., pa je Županija pokrenula postupak javne nabave za izvođenje radova i uslugu stručnog nadzora, a rok za dostavu ponuda za izvođenje radova je 15. ožujka ove godine.

Gospodarski centar strateški je projekt koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća, te razvoj mreže poslovnih komunikacija.
 
„Ovaj Gospodarski centar u svojem sadržaju krije različite prostore kao što su izložbeni i sajamski prostor koji će dati priliku za nova sajamska događanja, poticanje i daljnji razvoj gospodarstva, te poslovne susrete“, kazala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je riječ o projektu vrijednom više od 350 milijuna kuna.

„Ovime započinjemo tu eru, a nastavak će zasigurno uslijediti i u novom programskom razdoblju 2021.-2027.“, izjavila je ministrica Tramišak te dodala kako će u prvoj fazi osim izložbenog prostora imati i  prostore i za razna kongresna događanja za sve ono što će Osijek i Osječko-baranjska županija staviti u funkciju.  

„Na nama je da osiguramo sredstva iz europskih fondova, zaključila je ministrica Tramišak.

Župan Anušić istaknuo je kako je danas potpisan sporazum u vrijednosti od 63,7 milijuna kuna.

„U ovom trenutku je raspisana javna nabava za najpovoljnijeg izvođača  i prva faza i počinjemo raditi na prvoj fazi čim se odabere izvođač“, najavio je župan Anušić, te najavio kako će kroz nešto više od mjesec dana započeti izgradnju Gospodarskog centra koji će biti izgrađen kroz godinu dana.

„Smatram da će ovaj novi sajamski prostor dati svježinu i zamašnjak koji će pokrenuti gospodarstvo kroz sajmovanje i kroz događanja s područja cijele Hrvatske. Grad Osijek ima tu tradiciju i nedostajala mu je samo ta infrastruktura da bi se na taj način moglo krenuti u sve ono što želimo“, rekao je Anušić.

 „Mi kao politika moramo donositi, raditi i razvijati, a to su nove gospodarske aktivnosti tako da Osječko-baranjska županija ovu godinu završava s potpisivanjem tri ugovora, podsjetio je župan.
 
Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislav Petric najavio je da će prva faza biti gotova kroz godinu dana.

„U idućih godinu dana izgradit ćemo prvu fazu Gospodarskog centra“, rekao je ravnatelj Petric te naglasio kako će Gospodarski centar biti moderan, prilagođen današnjim potrebama gospodarstva i sajmova.

 „Površina u prvoj fazi iznosit će nešto manje od pet tisuća kvadrata i očekujemo već iduće godine u ovo vrijeme sajamsko događanje i u novom prostoru“, izjavio je Petric.

Ravnatelj Petric najavio je kako sajamski prostor neće biti zadužen samo za dva do tri sajma godišnje, nego sajmove i gospodarske aktivnosti tijekom cijele godine.

 

Pisane vijesti