Ministrica Tramišak na konferenciji o mogućnostima EU fondova za poduzetnike

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Ožujak/HUP/HN20210309942983.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sudjelovala je na konferenciji HUP-a pod nazivom "Mogućnosti EU fondova za poduzetnike – novo programsko razdoblje 2021.- 2027. godine".

Konferenciju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca kako bi predstavili očekivanja glede investicija financiranih europskim sredstvima i učincima ulaganja u gospodarski sustav.

Ministrica Tramišak održala je prezentaciju i pritom se osvrnula na prethodno, ali i buduće programsko razdoblje, te planove Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Mi smo još uvijek u realizaciji faze projekata koji su ugovoreni u razdoblju 2014.-2020.", rekla je ministrica Tramišak te objasnila kako projekti postoje i da je Ministarstvo u komunikaciji diljem Republike Hrvatske s lokalnim zajednicama i različitim gospodarstvenicima i poduzetnicima koji žele koristiti sredstva iz europskih fondova.

„Na nama je da to napravimo onako kako to europska regulativa zahtijeva od nas“, dodala je ministrica Tramišak.

Kada je riječ o stanju iskorištenosti europskih strukturnih i investicijskih sredstava za razdoblje 2014.-2020., ministrica je kazala sljedeće: „Od ukupne alokacije, ugovorili smo nešto više od 10,7 milijardi eura. Već sada smo ubrzali apsorpciju sredstava. Što se tiče isplaćenih sredstava prema krajnjim korisnicima, gotovo smo na 40 milijardi kuna i približavamo se 50 posto“.

„Uvjerena sam da ćemo s obzirnom na ugovorenost sredstava, u naredne tri godine, doći do 100 posto realizacije“, izjavila je ministrica te dodala kako je prema Europskoj komisiji ovjereno 33,94 milijarde kuna.  

„Regulativa Europske komisije u prethodnom razdoblju je bila takva, a i sada nas čeka u novom, da velike tvrtke i velika poduzeća mogu koristiti bespovratnu potporu ako se  povezuju sa znanosti, istraživanjem, s malim i mikro poduzećima i rade nove tehnologije“, pojasnila je ministrica Tramišak i napomenula da je zatraženo financiranje gotovo  šest milijardi za više od 600 projekata, a do sada je ugovorena milijarda kuna.

Kad je riječ o pozivu IRI 2, ministrica Tramišak je kazala kako Ministarstvo od kolovoza intenzivno pokušava pronaći dodatna sredstva za projekte koji čekaju ugovaranje i koji su uspješno prošli fazu evaluacije.  

„Mi smo s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pronašli ta dodatna sredstva i govorimo o 500 milijuna kuna koji će biti na raspolaganju“, kazala je ministrica te naglasila kako Vlada Republike Hrvatske čini sve što može kako bi išli u prilog poduzetnicima.

Ministrica se u svojem izlaganju osvrnula i na novu financijsku perspektivu.

„Imamo 24 milijarde eura, Mehanizam za oporavak i otpornost 6,3 milijarde eura i Fondovi regionalne politike koji su preko 12 milijardi eura i nove fondove za azil, migracije, unutarnju sigurnost i ruralni razvoj“, pojasnila je ministrica Tramišak.

„Mi u Vladi i Ministarstvu imamo jasan cilj, a to je povećanje apsorpcije sredstava, realizacija svih ugovorenih projekata do 2023. Trenutno programiranje višegodišnjeg financijskog razdoblja kako bi postigli ravnomjerni regionalni razvoj i napravili balans između privatnih i javnih ulaganja“, nastavila je ministrica Tramišak.

„Novo programsko razdoblje 2021.-2027. daje nam nove mogućnosti za ulaganja u razvoj gospodarstva i diverzifikaciju gospodarstva i ulaganja u malo i srednje poduzetništvo upravo u vidu korištenja i pametne i zelenih tehnologija“, zaključila je ministrica Tramišak i najavila razvoj u smjeru pametne i zelene transformacije gospodarstva.

Nakon uvodnih govora i prezentacija, održana je panel rasprava.

Foto: Hina
 
 

Pisane vijesti