Uručen 41 ugovor jedinicama lokalne samouprave Osječko-baranjske županije

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Ožujak/Osječko-baranjska županija/IMG_3834.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osijeku čelnicima općina i gradova s područja Osječko-baranjske županije uručila 41 ugovor ukupne vrijednosti 11,5 milijuna kuna. 

Riječ je o ugovorima i odobrenim sredstvima iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju namijenjenih za potrebe lokalne zajednice.

U okviru nacionalnih mjera za ostvarenje ravnomjernog regionalnoga razvoja Ministarstvo kontinuirano provodi programe koji predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja kroz ulaganja u infrastrukturne projekte koje je lokalna zajednica prepoznala kao potrebu i razvojni prioritet. Prvenstveno se to odnosi na projekte iz područja komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture, koji pridonose poboljšanju standarda i kvalitete života stanovnika i stvaraju preduvjete za gospodarski i društveni razvoj slabije razvijenih područja.

Iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice s područja Osječko-baranjske županije nacionalnim sredstvima sufinancirano je 38 projekata iz područja komunalne, socijalne i javne infrastrukture koji su prepoznati kao potreba i prioritet lokalne zajednice. Za provedbu ovih projekata dodijeljeno je ukupno 10,2 milijuna kuna. Iako se radi o manjim projektima njihova provedba ima izravan utjecaj na komunalni standard i kvalitetu života stanovnika.
 
Iz Programa podrške regionalnom razvoju koji za cilj ima jačanje konkurentnost i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak područja koja se prema indeksu razvijenosti nalaze u V. skupini,  odnosno jedinice lokalne samouprave koje nemaju status potpomognutih područja no u svom razvoju zaostaju za razvijenim područjima, dodijeljena su tri ugovora za projekte ukupne vrijednost 1,3 milijuna kuna.
 
Ovaj Program usmjeren je na  projekte koji pridonose poboljšanju dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata društvene, javne, socijalne, komunalne, gospodarske i okolišne infrastrukture na lokalnoj razini

"Projekti održivog i regionalnog razvoja su važni za Osječko-baranjsku županiju. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na raspolaganju su nam sredstva europskih fondova i trebamo ih koristiti, baš kao i nacionalna, i za projekte koji se tiču svakodnevnog života, od projekata za domove za starije i nemoćne, vrtiće, škole, sustave aglomeracija i ostale kojima se podiže kvaliteta života stanovnika županije, a drago mi je da se svi projekti odvijaju kako smo i zacrtali", rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je Županija aplicirala dva projekta, odnosno obnovu i dogradnju Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir te izgradnju školske sportske dvorane u Ivanovcu, a sve ostalo su projekti općina i gradova, i to gotovo svih s područja županije.

Nakon uručenja ugovora ministrica Nataša Tramišak je istaknula da je cilj ovih programa da sve općine i gradovi mogu unaprijediti kvalitetu života na svom području, i to prvenstveno putem male infrastrukture kao što su ceste, javna rasvjeta, dječji vrtići, ulaganja u osnovne škole, domove zdravlja, odnosno u sve što život građana čini kvalitetnijim, a javne usluge dostupnijim.

Fotografije s uručivanja ugovora možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3v65fSL



Pisane vijesti