Uspješnom provedbom EU projekata do društvenog, kulturnog i gospodarskog razvoja gradova i općina

Slika /slike/Vijesti/Tolusic_29.08.png

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić prisustvovao je u Virovitici na dva svečana događanja u okviru EU projekata značajnih za društveni, kulturni i gospodarski razvoj ovoga grada.

U Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici potpisan je Ugovor o opremanju i izgradnji studentskog doma u Virovitici, a nakon toga održana je početna konferencija u okviru projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“.

Ukupna vrijednost opremanja i izgradnje novog studentskog doma u kompleksu bivše vojarne iznosi 19.373.876,98 kuna, od čega će 18.524.301,88 kuna biti sufinancirano EU sredstvima. Završetkom projekta u kolovozu 2017. godine Virovitica će dobiti novih 108 ležajeva za studente što će doprinijeti povećanju stope upisa i završavanja visokoškolskog obrazovanja te poboljšanju uvjeta studiranja kroz smanjenje troškova, posebice studentima u nepovoljnom položaju.

U Suhopolju je održana početna konferencija projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“, čija je ukupna vrijednost 39.767.716,50 kuna dok je udio EU sredstava 33.419.096,67 kuna. Dvorac će biti obnovljen kao kulturno dobro, ali i kao luksuzni smještajni objekt, što će omogućiti razvoj kulturnog turizma Općine. Ovim projektom osigurat će se gospodarski rast i nova radna mjesta za stanovnike Suhopolja.

„Ovo je drugi dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji koji će biti obnovljen iz EU fondova, uz onaj u Kapela Dvoru koji je iz ruševine obnovljen u hotel. Spašavamo kulturnu baštinu naše Slavonije i Hrvatske, a dvorce pretvaramo u atraktivnu turističku destinaciju sa smještajnim kapacitetima. Dvorac u Suhopolju privlačit će goste iz Hrvatske, ali i cijele regije“ – izjavio je ministar Tolušić.

Ministar Tolušić posjetio je i Grad Našice gdje je održao radni sastanak s gradonačelnikom mr. Krešimirom Žagarom, dipl. ing. i njegovim suradnicima o mogućnostima financiranja lokalnih projekata iz EU fondova. Nakon sastanka svi sudionici uputili su se u obilazak projekata u okviru obnove kulturne baštine na području Našica: Velikog i Malog dvorca u Našicama, Gregerove vile te franjevačkog samostana i kapelice obitelji Pejačević.

Pisane vijesti