Razvoj Slavonije kroz poseban program vrijedan 2,5 milijardi eura

Slika /slike/Vijesti/ravnica.jpg

Uvođenjem posebnog programa za Slavoniju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije namjerava osigurati 2,5 milijardi eura iz fondova Europske unije isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Prema uzoru na Poljsku, uvođenje programa „Slavonija“ pomoglo bi razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale županije u državi. Hrvatska bi bila bliže ostvarenju ravnomjernog razvoja svih područja, a spriječilo bi se i demografsko nazadovanje slavonskih županija iz kojih su brojni ljudi otišli u posljednje vrijeme.

„Zbog podjele na dvije statističke regije u istom položaju su Zagreb i Beli Manastir, što nikako ne doprinosi ostvarenju osnovnog cilja kohezijske politike Europske unije, a to je ravnomjeran razvoj svih područja u Hrvatskoj. U tako posloženom sustavu veliki gradovi i više razvijena područja imaju veće šanse za povlačenje EU sredstava, no uskoro ćemo i to promijeniti. Osnivanjem posebnog programa za Slavoniju osigurat ćemo cjelokupan razvoj tog područja, a izmjenama statističkih regija ispravit ćemo nepravdu koja je nanesena Slavoniji i sličnim područjima“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Kroz novi program Slavoniji bi bilo na raspolaganju 2,5 milijardi eura za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i sektor energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Trenutno je stopa sufinanciranja EU projekata jednaka u svim gradovima i iznosi 45 posto, dok bi izmjenama statističkih regija i uvođenjem ovog programa, poduzetnici u Slavoniji mogli dobiti i do 70 posto EU sredstava za svoje projekte.

Pisane vijesti