U Zagrebu održan trodnevni sastanak INFORM EU mreže komunikatora EU fondova

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Lipanj/Inform 7_6_2023_2.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je završio trodnevni sastanak INFORM EU mreže u organizaciji Europske komisije i uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

Na sastanku je sudjelovalo više od 300 članova INFORM EU mreže koja se sastoji od osoba odgovornih za komunikaciju o ulaganjima Europske unije i svih država članica.

INFORM EU mreža pokriva sljedeće fondove Europske unije:
– regionalna politika: Europski fond za regionalni razvoj (ERDF), Fond za pravednu tranziciju (JTF) i Kohezijski fond (CF)
– socijalna politika: Europski socijalni fond plus (ESF+)
– unutarnji poslovi: Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF), Instrument za upravljanje granicama i vize (BMVI) i Fond za unutarnju sigurnost (ISF)
– pomorstvo: Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF).
Osim toga, INFORM EU mreža pokriva i Instrument za oporavak i otpornost, privremeni instrument za pomoć državama članicama u suočavanju s društvenim i gospodarskim posljedicama pandemije COVID-19 i izgradnji održivije i otpornije Europe.

Glavni cilj mreže je poticati sručnost država članica i regija u području komunikacije, vidljivosti i transparentnosti Europske unije uz uspostavu platforme za suradnju između Europske komisije i programa Europske unije pod zajedničkim upravljanjem, a kako bi se povećala vidljivost djelovanja Europske unije na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini putem razmjene iskustava i dobrih praksi u provedbi mjera informiranja i komuniciranja, koordinaciji komunikacijskih aktivnosti između država članica i Komisije te procjeni i raspravi o strategijama za povećanje dometa i utjecaja komunikacijskih aktivnosti.

INFORM EU mreža sastaje se dva puta godišnje, a nakon prvog virtualnog susreta te nakon održanih susreta na Malti (Valetta) i u Portugalu (Evora), organizaciju mreže INFORM EU preuzela je Hrvatska te je tako četvrti sastanak održan u Zagrebu od 5. do 7. lipnja 2023. godine.

Glavna tema sastanka bio je utjecaj društvenih mreža na komunikacijske trendove i informiranje građana, a više od 300 sudionika iz 27 država članica pratilo je bogati sadržaj koje su im Europska komisija i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europsku uniju, uz suradnju ostalih upravljačkih tijela, pripremili.

INFORM EU otvorio je pozdravnim govorom ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić koji je tom prilikom istaknuo kako je komunikacija danas važnija nego ikad prije.

“Živimo u eri društvenih mreža, poplave informacija, bezbrojnih internetskih izvora, ali i lažnih vijesti. Stoga je vrlo izazovno pronaći pravi način probijanja i pružanja vjerodostojnih informacija. Diljem Europske unije postoje brojne pozitivne priče o EU fondovima koje čekaju da budu ispričane našim građanima. Zbog toga posebno ulažemo napore u jačanje komunikacijskih kapaciteta EU fondova. S tim ciljem organiziramo skup „INFORM EU“ koji okuplja više od 1200 komunikatora iz 27 zemalja članica Europske unije. Izvrsna je to prilika za razmjenu iskustava, svladavanje novih vještina i inspiriranje novim trendovima u svijetu komunikacija”, naglasio je ministar Erlić u svom govoru.

Otvorenju sastanka mreže INFORM EU nazočili su i voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu Ognian Zltek te direktorica DG REGIO-a za proračun, komunikaciju i opće poslove Monika Hencsey.

Sudionici su mogli sudjelovati u zanimljivim radionicama i predavanjima o društvenim mrežama, audio-vizualnim tehnikama, pripremi komunikacijskog sadržaja, umjetnoj inteligenciji i brojnim drugim sadržajima koji su organizatori pripremili. Drugi dan sastanka sudionici su u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije obišli EU projekte na području Zagreba, Karlovca i Parka prirode Lonjsko polje. Obišlo se Centar za posjetitelje Crna roda Osekovo u Parku prirode Lonjsko polje, Aquatiku – Slatkovodni akvarij Karlovac, Nikola Tesla Experience Center, ribarsku industriju Meduza, OŠ Ivan Merz u Zagrebu, specijalnu postrojbu ATJ Lučko, URIHO – Program za osobe s invaliditetom te ENZITU – Hranom kroz život. Tijekom obilaska projekata koji su sufinancirani sredstvima Europske unije, sudionici su upoznali kako je Hrvatska usmjerila EU sredstva u proteklom programskom razdoblju te kako su svi ti projekti pomogli u daljnjem razvoju, kako gradova i lokalnih zajednica te na živote građana.

Posljednji dan sastanka predstavljeni su svi rezultati naučenog kao i zaključci samog susreta mreže INFORM EU u Zagrebu. Sljedeći sastanak mreže INFORM EU održat će se u Češkoj, u Ostravi, u studenome ove godine.

Kako je sastanak mreže INFORM EU u Zagrebu izgledao, možete pogledati u našoj galeriji i društvenim profilima MRRFEU-a na Instagramu i Facebooku – Strukturni fondovi.



Pisane vijesti