Otvoren Hrvatski centar koralja Zlarin

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/jzxrf.jpg
  • Slika
  • Slika

Projekt je realiziran uz pomoć sredstava EU fondova, a posjetitelji Centra sada mogu na jednom mjestu doživjeti priču o koraljarstvu na ovom otoku šibenskog arhipelaga.

Projektom će upravljati Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, a Centar će pomoći daljnjem razvoju Zlarina te nastaviti niz uspjeha koji su postigli dosadašnji projekti Grada Šibenika.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su, uz ostale brojne uzvanike, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Ministar je upravo Šibenik istaknuo kao primjer funkcionalnog i uspješnog korištenja EU fondova.
"EU projekti su Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji donijeli toliko pozitivnih promjena. Iznimno mi je drago da danas otvaramo ovakav izvanredan projekt, samo nekoliko dana nakon otvorenja Interpretacijskog centra u kanalu sv. Ante. Čestitam na ovom i svim dosadašnjim uspjesima koje ste postigli, a to svakako znači da imate sposobne ljude i viziju koju znate realizirati. Ovaj projekt pokazatelj je kako se naši otoci mogu razvijati, promovirati i čuvati svoju baštinu, a istovremeno obogatiti turističku ponudu", kazao je ministar Erlić na Zlarinu.
 
Gradonačelnik Burić naglasio je važnost ulaganja na otoku, što pokazuje da Grad Šibenik vodi računa o svim svojim dijelovima.
"Projektom će upravljati Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s kojom je uspjeh zagarantiran te vjerujemo da će, zajedno s lokalnim snagama, pomoći dodatnom razvoju Zlarina. Zahvaljujem svima koji su pomogli da se projekt uspješno privede kraju, od Ministarstva i drugih državnih tijela, do mojih operativaca i naravno otočana kojima od srca čestitam. Želimo da ovo bude mjesto revitalizacije Zlarina i da svaki turist koji boravi u Šibeniku produži svoj boravak i posjeti Zlarin" poručio je gradonačelnik.

Ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić u svom je govoru rekla kako je ovime ispričana fascinantna priča o otoku i čovjeku i odnosu čovjeka i prirode.
"Ovo je prirodni nastavak šibenske priče o EU projektima, a glavni cilj je održivi lokalni razvoj. Mi ćemo se truditi maksimalno iskoristiti sve što nam ovaj prostor pruža, a sve za boljitak budućih generacija za koje sam sigurna da će rado dolaziti i s velikim zanimanjem upiti ovu priču" zaključila je ravnateljica Barišić Bačelić.

Vrijednost ovoga projekta je 3,2 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima EU fondova iznosom od 1,8 milijuna eura.

Pisane vijesti