Ministar Erlić u radnom posjetu Dalmatinskoj zagori

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_3435.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Glavna tema održanih sastanaka bili su učinci dosad realiziranih javnih projekata te planovi provedbe za nove, prijavljene na Program gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore.

Ministar se tijekom posjeta Trilju susreo u gradskoj upravi s gradonačelnikom Ivanom Bugarinom gdje su, među ostalim, razgovarali o dogradnji jasličkog dijela Dječjeg vrtića Trilj.
Nakon sastanka zajedno su obišli „CEKOM 3LJ“ u gospodarskoj zoni Čaporice, projekt sufinanciran europskim sredstvima čija se puna funkcionalnost očekuje do kraja godine, a već sada donosi benefite za lokalno gospodarstvo. Radi se o infrastrukturi podignutoj za povezivanje istraživanja i razvoja s poduzetničkim aktivnostima u cilju proizvodnje i komercijalizacije proizvoda temeljenih na samoniklom ljekovitom i aromatičnom bilju Dalmatinske zagore.
Radni susreti nastavljeni su posjetima gradovima Vrlici i Drnišu. Gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić predstavio je ministru projekt izgradnje vrtića koji će se financirati sredstvima Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore te su nakon toga obišli lokalitet Vrličke česme za koji je spreman projekt njenog uređenja. Gradonačelnik Drniša Josip Begonja iznio je detalje o pripremljenim projektima koji se tiču javne rasvjete, sustava odvodnje te izgradnje hostela. Svi su prijavljeni i očekuju financiranje.

U Sinju se ministar sastao i s Upravom Viteškog alkarskog društva te fra Marinkom Vukmanom i fra Antoniom Mravkom koji su ga upoznali s vrijednim projektima koji će se realizirati u idućem periodu, poput uspostave franjevačkog mizeja, dječjeg vrtića u sklopu crkve Brnaze i podizanja učeničkog doma u sjemeništu.
 
Program gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore osigurava bespovratnu financijsku potporu od 10 milijuna eura nacionalnih sredstava kojom će se dodatno potaknuti ulaganje u javne infrastrukturne prioritete, osobito one koji se ne mogu financirati u okviru postojećih programa Europske unije.
Provedbom prijavljenih projekata na ovaj Vladin program, realizirat će se sadržaji od vitalnog značaja za područje Dalmatinske zagore, a početak investicija očekuje se već krajem ove godine.

Pisane vijesti