U Šibeniku prezentiran EU projekt “ Turistička valorizacija kanala sv. Ante“

Slika /arhiva/SLIKE/Sibenik_26_2_2014_1.jpg

Završna konferencija i prezentacija projekta „Turistička valorizacija kanala sv.Ante“, sufinanciranog sredstvima Europske unije u sklopu IPA programa, održana je u srijedu u Gradskoj vijećnici u Šibeniku. 

Završna konferencija i prezentacija projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante“, sufinanciranog sredstvima Europske unije, održana je u srijedu u Gradskoj vijećnici u Šibeniku.
 
Cilj tog projekta u čijoj provedbi je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, bio je unaprjeđenje javne turističke infrastrukture i sustava upravljanja u svrhu planiranja razvoja i promocije selektivnih oblika aktivnog i kulturnog turizma te srodnih usluga u zaštićenim prirodnim područjima NATURA 2000 u Šibensko - kninskoj županiji.
 
Korisnik projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima i drugim prirodnim vrijednostima na području Šibensko- kninske županije, a partneri Regionalna razvojna agencija Šibensko- kninske županije i Turistička zajednica Grada Šibenika.
 
Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijun eura, a EU udio je 69,76 posto ili gotovo milijun eura.
 
Uređenjem šetnice duž jugoistočne obale Kanala, na potezu od uvale Dumboka do Tvrđave svetog Nikole na ulazu u Kanal kreiran je funkcionalni rekreativni turistički objekt za pješačenje i biciklizam a u svrhu poboljšanog pristupa kulturnim znamenitostima na lijevoj obali Kanala sv. Ante. Uz stazu su postavljene svjetlosne markacije i urbana oprema, a na najatraktivnijim točkama izgrađeni su vidikovac i odmorište sa informativnim tablama i teleskopom za panoramsko razgledavanje. Ispod špilje - kapelice sv. Ante, a u blizini morskog tunela, uređeno je pristanište za manje turističke i putničke brodove te jahte. Posebno atraktivan dio projekta je izgradnja drvenog mosta duljine 150 metara do otočića Školjića koji vodi do Tvrđave sv. Nikole.
 
Tijekom građevinskih radova, a posebice nakon otvorenja šetnice korisnik je kontinuirano provodio promociju te osigurao odnose s javnošću s ciljem da se nova destinacija predstavi građanima Šibenika, turističkim poduzetnicima i potencijalnim posjetiteljima.
 
Projektom je  uspostavljena veza između nove turističke ponude i gospodarskih aktera u turizmu te osigurana promocija zaštićenih vrijednosti u Šibensko kninskoj županiji.
 
Tijekom projekta adaptirani su poslovni prostori Javne ustanove, opremljena konferencijska dvorana te nabavljena oprema za nadzor zaštićenih područja  (brod, GPS uređaj, VHF radio).
Održane su radionice za izradu Plana upravljanja zaštićenim područjima  Šibensko - kninske županije, otoka Žuta i Sida, jezera Prokljana te ušća rijeke Krke,  radionice za tvrtke sa ciljem prezentacije potencijalnih poslovnih mogućnosti te radionica za turističke vodiče i turističke agencije.
 
Od ostvarenih ušteda korisnik je uredio dječje igralište uz šetnicu Kanala, postavio zaštitnu ogradu uz stepenice koje vode do kapelice sv. Ante, a Muzej Grada Šibenika proveo je i dodatna arheološka istraživanja.



Galerija:
 



Pisane vijesti