Šetnica šibenskim ''konalom'' od sna do stvarnosti

(Slobodna Dalmacija / Jordanka Grubač )


Samo dvije godine ranije ideja o uređenju šetnice lijevom obalom Kanala sv. Ante, premda se tada već znalo sve oko financiranja i premda je tada već zakopan prvi kramp - činila se još uvijek kao san. Dvadeset i četiri mjeseca kasnije, a šest mjeseci nakon otvorenja, teško je naći slobodno parkirališno mjesto na prilazima šetnici koja je - kako je i zamislio njezin projektant Nikola Bašić - danas dnevni boravak Šibenika.

Svega su se toga dotakli župan Goran Pauk i ravnateljica županijske Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti biologinja Anita Babačić Ajduk na završnoj, a moglo bi se reći i svečanoj konferenciji posvećenoj turističkoj valorizaciji Kanala sv. Ante u šibenskoj gradskoj vijećnici.

Kanal sv. Ante jedan je od najistaknutijih simbola ovoga grada. Do jučer je bio neiskorišteni potencijal, a sada je postao prostor koji smo stavili u funkciju razvoja. Pokazali smo da možemo realizirati projekte o kojima su generacije sanjale, taj prostor koji smo tek mogli gledati s rive stavili smo u okrilje grada. Naša je vodilja bila - urediti, a ne narušiti prirodu i u tome smo uspjeli - rekao je župan Pauk.

Uza sve one koje je ravnateljica Anita Babačić Ajduk nabrojila kao partnere, suradnike, podržavatelje i prijatelje ovoga vrijednog projekta, o svom su udjelu riječ-dvije rekli direktor Regionalne razvojne agencije Drago Matić i direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole koji je napomenuo:
- Turistička zajednica je po financijskom učešću od 120 tisuća kuna mali partner, no mi smo od prvog trena dali svaku podršku jer nam je bilo jasno da je to veliki projekt i da će zapravo postati okosnica jedinstvene turističke destinacije na potezu od grada preko Jadrije do Zablaća, s tvrđavom sv. Nikole kao krunom!

Osobitu zahvalnost na suradnji ravnateljica je iskazala projektantu Nikoli Bašiću, te Ministarstvu za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

- U zaštiti prirode nema ovako velikih projekata, zato smo zahvalni na suradnji - rekla je ravnateljica predstavnicima spomenutog ministarstva koji su došli na šibensku završnu konferenciju.

Tek da podsjetimo: u dvije godine dovršena je, zajedno s urbanom opremom i interpretacijskim tablama, vidikovcima, pristaništem, mostom prema Škojiću, šetnica Kanalom sv. Ante duga 4,4 kilometra. Tako su stvorene pretpostavke za razvoj održivog turizma, a šest mjeseci nakon otvorenja postalo je jasno daje sve bio pun pogodak: Šibenčani svakodnevno koriste šetnicu, koriste je i turisti, a veliko je zanimanje koncesionara za sve one sadržaje koji će na šetnici još osvanuti.

- Naš neostvareni san je uređenje pustinjačke kapelice sv. Ante, no i to će doći na red već u dogledno vrijeme - rekla je ravnateljica Babačić Ajduk. Šetnica je koštala 1.443.485 eura, iz fondova EU-a bespovratno je osvojen milijun eura, ostalo je financirala Županija, a sufinancirali Ministarstvo turizma, Javna ustanova, Turistička zajednica grada, Regionalna razvojna agencija i Turistička zajednica županije.

 

___________________________________________________________________________


Novo dječje igralište u uvali Škar

Ono čime su završili radovi na šetnici su novo dječje igralište u uvali Škar, sprave za vježbanje u Minerskoj te drvena ograda uz stepenište koje vodi sa šetnice do malenog pristaništa ispod pustinjačke kapelice sv. Ante. Dječje igralište je tematsko, s motivima iz životinjskog svijeta, pa je poučno za djecu. A sprave za vježbanje sigurno će oduševiti rekreativce i sportaše koji svakodnevno pohađaju šetnicu.


 

 


Vijesti iz medija