U Puli otvoren Poduzetnički centar Coworking vrijedan 3,36 milijuna eura

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Rujan   Listopad/PRW_4911.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Više od stotinjak poduzetnika, slobodnih profesionalaca te svih onih koji mogu doprinijeti razvoju poduzetničke scene u urbanom području Pula na 1.500 kvadratnih metara novog Centra pronaći će svoje mjesto za rad, učenje i umrežavanje.

Projekt je vrijedan 3,36 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva 2,44 milijuna eura. Uz ministra Šimu Erlića, Coworking centar simboličnim paljenjem svjetala na zgradi koja pulsira svečano su otvorili ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Dragan Jelić, istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić te direktor Istarske razvoje agencije IDA Boris Sabatti.

Uz čestitke Istarskoj razvojnoj agenciji IDA-i, Gradu Puli te svim projektnim partnerima i izvođačima na uspješno provedenom EU projektu, ministar Erlić je istaknuo kako je ovaj Poduzetnički centar jedan od najboljih primjera kako europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, jer će promijeniti i poduzetničku scenu u Puli. „Ovdje je najmanje bitna sama zgrada, već je bitno ono što će se njoj događati, a to je rad stotinjak poduzetnika i mladih kreativaca koji će privući dodatne stručnjake i digitalne nomade u Pulu. Coworking prostori su prostori suradnje, prostori dijeljenja i prostori umrežavanja. Vjerujem kako će ovaj Centar, okupljajući poduzetnike koji se bave informatičkim tehnologijama i uslugama visoke dodane vrijednosti, biti novi nukleus kreativnih ideja u Puli i Istri te novi vjetar u leđa poduzetničkoj sceni na ovim prostorima. A Istru, Pulu i cijelu Hrvatsku danas je teško zamisliti bez EU projekata. Stoga je Vlada u sklopu novog ITU mehanizma osigurala nikad većih 680 milijuna za dodatni razvoj čak 22 hrvatska grada i njihovih urbanih područja, uključujući Pulu i Pazin“, poručio je ministar Erlić te je pojasnio kako za Pulu to znači nova 33 milijuna eura za provedbu urbane strategije.

Direktor Istarske razvojne agencije IDA Boris Sabatti je, uz zahvalu svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, podsjetio kako je ovo 55. EU projekt kojeg je IDA uspješno provela, a za kojeg je zemljište Gradu Puli darovala Vlada Republike Hrvatske. Projekt je realiziran u sklopu ITU mehanizma za Urbano područje Pula, a na 1.500 metara kvadratnih metara i tri etaže novog Centra – od kojih se na prvoj nalaze otvoreni zajednički radni prostori, na drugoj uredi, a na trećoj velika dvoran s terasom – više od stotinjak poduzetnika, slobodnih profesionalaca te svih onih koji mogu doprinijeti razvoju pulske poduzetničke scene pronaći će novo mjesto za rad, učenje i umrežavanje.

Gradonačelnik Zoričić je istaknuo kako je, nakon 1968. godine, Coworking centar prvi ozbiljniji iskorak u urbanoj arhitekturi grada te da zorno pokazuje smjer u kojem Pula želi ići, a to je tijekom cijele godine privlačiti mlade ljude da u njoj kreiraju nove ideje. Istarski župan Boris Miletić je podsjetio kako se u početku prvo trebalo izboriti da Pula uđe među ITU gradove, a nakon toga i imati hrabrosti, odnosno znati „zagristi“ kako bi se jedan ovakav projekt realizirao, dok je ravnatelj  SAFU-a Dragan Jelić pohvalio Pulu i Istarsku županiju koje, kada se pogleda ukupna apsorpcija, spadaju među najuspješnije korisnike EU fondova.  

33 milijuna eura koja su Puli osigurana kroz ITU mehanizam 2021. – 2027. omogućit će brownfield ulaganja te ulaganja u biciklističke staze, kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost i slične održive projekte, kao što su poduzetnički inkubator u Marčani, kupalište Stoja te uvođenje „park and ride“ sustava. „Pred nama su još godine ulaganja u rast i razvoj, odnosno realizaciju koncepta pametnih gradova. Radite, stvarajte, pripremajte nove projekte i nove lijepe priče za Pulu, a Vlada Republike Hrvatske te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU će vam biti i podrška i partner na svakom vašem koraku i putu razvoja“, zaključio je ministar Erlić.
 

Pisane vijesti