U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije započeo ovogodišnji Jesenski sajam

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/sajam5.jpg
  • Slika

Tradicionalni osječki sajam otvorili su državni tajnik Domagoj Mikulić, državni tajnik Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

26. Jesenski sajam organizira Osječko-baranjska županija pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva poljoprivrede, a na njemu sudjeluju izlagači iz Hrvatske i Mađarske. 
Sajam se prvi put održava u novouređenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije vrijednom 8,5 milijuna eura, čija se gradnja sufinancirala iz EU fondova.

„Pozdravljavam vas u ime ministra Šime Erlića i u svoje osobno ime u ovom prekrasnom novom prostoru Gospodarskog centra koji omogućuje bolje uvjete za izložbe i širenje poslovnih mogućnosti. Sajamska tradicija Osijeka i Osječko-baranjske županije pokazatelj je dobre poslovne klime te otpornosti naših gospodarstvenika i poljoprivrednika u županiji koja je poznata po poljoprivredi, prehrambenoj industriji, ali i snažnog razvoja ostalih gospodarskih grana, turizma i novih tehnologija. I ovaj Jesenski sajam predstavlja veliku priliku za promociju poljoprivrede, prehrane, graditeljstva, stanovanja, zdravlja i ekologije“, istaknuo je državni tajnik Domagoj Mikulić.
Dodao je kako je poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih grana za razvoj Slavonije te kako će se na Sajmu stvoriti nove ideje, partnerstva i udruživanje u klastere, a samim time i mogućnosti za zajedničke prijave u lancima vrijednosti koji će pokrenuti i ojačati gospodarstvo.
„Krajem ove godine završit će provedba prve cjelovite financijske omotnice koju je Republika Hrvatska koristila od svog ulaska u Europsku uniju. Dosad smo našim korisnicima isplatili više od 88% ugovorenih sredstava, a više od milijardu eura iskorišteno je na području Osječko-baranjske županije. Ova brojka govori o izuzetnom radu Osječko-baranjske županija i Grada Osijeka, a vjerujem da svatko od nas može zamijetiti kako se sredstvima fondova Europske unije mijenja i vizura, kako Županije, tako i Grada Osijeka“, zaključio je državni tajnik.

„Ministarstvo poljoprivrede tradicionalni je partner Jesenskog sajma u okviru kojeg izlaže velik broj OPG-ova, ali i tvrtke koje nude poljoprivrednicima modernu mehanizaciju ili sudjeluju u proizvodnji hrane. Sajam je ove godine odlično posjećen od strane poljoprivrednika kojima je godina puna nepogoda, ali Ministarstvo poljoprivrede mjerama i intervencijama prevladava gubitak dohotka i utječe da on bude stabilan“, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

„Ovogodišnji Jesenski sajam jedan je u nizu događanja u Gospodarskom centru, novootvorenom i modernom sajamskom prostoru koji Grad Osijek i Osječko-baranjska županija zaslužuju. Ovdje je više od 150 izlagača, a njegovu su organizaciju podržala i brojna ministarstva. Drago mi je da mogu potvrditi kako su svi termini u Gospodarskom centru do kraja ove godine popunjeni te ćemo je završiti s 3 sajma uz niz konferencija i summita, a već se popunjavaju i datumi u sljedećoj godini i to s aktivnostima kojih dosad nije bilo na području Osijeka i Osječko-baranjske županije“, kazao je župan Ivan Anušić.

 



Pisane vijesti