Otvorenje centra GD Crvenog križa Solin za pružanje socijalnih usluga u zajednici

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/jhgcx.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Novootvoreni objekt rezultat je provedbe EU projekta "U službi humanosti".

Projekt je vrijedan 2,2 milijuna eura, od čega je 1,5 milijun eura bespovratnih sredstava EU fondova.
Svečanom otvorenju nazočio je ministar Šime Erlić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, saborska zastupnica Katica Glamuzina, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt i drugi uvaženi gosti.

Ministar Erlić je, čestitajući na uspjehu ovog EU projekta, ustvrdio kako ga sigurno nije bilo lako relizirati jer to zahtijeva značajne ljudske i financijske kapacitete. Crveni križ je, kazao je, u tome bio uspješan​.
​"Realizirali su projekt bez greške i danas imamo ovaj lijepi centar koji će pružiti uslugu​ najugroženijim skupinama​. Važno je da se ovakvi centri uspostavljaju ne samo u urbanim središtima nego i u drugim gradovima. Hrvatska je, kao i ostale zemlje Europske unije, prepoznala iznimnu važnost procesa deinstitucionalizacije pa smo u novom EU programskom razdoblju osigurali nikad veća sredstva za njegovu provedbu kao i za ostale socijalne usluge u zajednici", poručio je ministar Erlić.

Ravnateljica Crvenog križa Solin Buga Bulj napomenula je kako gradsko društvo Crvenog križa Solin ne pokriva samo područje toga grada već i općine Klis, Muć i Dugopolje. U novom objektu korisnici će imati 3 aktivnosti i to pripremu i dostavu toplih obroka za najpotrebitije na tom području, poludnevni boravak za dvadesetak starijih osoba koje će tamo boraviti te dvije smještajne jedinice za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojoj će četvero mladih od 18 do 26 godina imati priliku započeti novi život na sigurnim temeljima.
"Objekt je izgrađen u sklopu EU projekta "U službi humanosti" koji ​od 2019. provodi Gradsko društvo Crvenog križa Solin. Prvo je kupljeno zemljište te potom izgrađen objekt od 800 četvornih metara. U tom će objektu biti ljudi starije životne dobi koji će koristiti poludnevni boravak, te će se uz to tamo dnevno moći pripremati 150 obroka za potrebite i slabije pokretne osobe u sklopu projektne aktivnosti pomoći u kući. Objekt ima i dvije smještajne jedinice za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti napuštaju dječje domove", pojasnila je ravnateljica Bulj.

Da je riječ o važnom objektu za Solin, potvrdio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban​ koji je tom prilikom rekao da će u svakom većem mjestu Županije nastojati uspostaviti slične centre primarno zbog umirovljenika, ali i zbog mladih ljudi koji su ostali bez roditeljske skrbi. Napomenuo je da su osim izgradnje objekta kupljena i dva kombija prilagođena osobama s invaliditetom.



Pisane vijesti