U Osijeku održana konferencija "Regionalni razvoj u Hrvatskoj - razvojna tranzicija Slavonije"

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/15b805c3-54d4-4c5d-8ff4-f3c3fe145493.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Znanstveno-stručni skup organizirao je MRRFEU, uz partnere Ekonomski fakultet u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Osijek - HAZU, Hrvatsku udrugu poslodavaca i Hrvatsko društvo ekonomista.

Konferencija je okupila brojne predstavnike javnog i privatnog sektora te znanstvene zajednice. Nakon uvodnih obraćanja, ministar Šime Erlić predstavio je ekonomske podatke i trendove vezane za razvoj Slavonije, posebno istaknuvši kako je u zadnjih 10 godina BDP per capita u Slavoniji porastao za 50%, a u regiji Panonskoj Hrvatskoj je iznad prosjeka Europske unije.

Ministar je podsjetio na važne projekte koji su realizirani u posljednjih 6-7 godina na ovom području te pojasnio njihov značaj osobito kad su pitanju različiti gospodarski i potporni centri za poduzetnike, kao i značaj ulaganja u prometnu infrastrukturu i povezanost. Takvim je projektima za realizaciju trebalo nekoliko godina no sada direktno vidimo promjene na BDP-u, izvozu i povećanju ulaganja u dugotrajnu materijalnu imovinu, što je pokazatelj rasta investicija u Slavoniji.

"U posljednjih 12 kvartala Hrvatska po BDP-u per capita raste iznad prosjeka EU. Kad smo ušli u Uniju bili smo na 61% BDP-a EU-a, sada smo na 73%, a vjerujem da ćemo iduće godine biti na 75%", kazao je ministar Erlić te dodao kako bez jake Slavonije nema ni kvalitetnog razvoja Hrvatske. 
"Izvrsno smo odradili prvu EU financijsku perspektivu, a Hrvatska se uzima kao primjer uspješnosti europske kohezijske politike. Do kraja desetljeća za ulaganja imamo na raspolaganju 25 milijardi eura, od kojih će preko 30% završiti u regijama koje se suočavaju s razvojnim izazovima i to će sigurno preokrenuti negativne trendove", poručio je ministar.

U nastavku konferencije održao se panel pod nazivom "Izazovi i perspektive razvojne tranzicije Slavonije" na kojem su sudjelovali saborska zastupnica Nataša Tramišak, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, predstojnica Katedre za opću ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Đula Borozan, uz moderiranje posebne savjetnice ministra Erlića, profesorice Nataše Drvenkar.



Pisane vijesti