Državna tajnica Đurić na završnoj konferenciji projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“

Slika /slike/Vijesti/2024/Veljača/VŽ/zavrsna konferencija_solarni paneli (1).jpg

Kroz projekt ugrađeno 12 fotonaponskih elektrana na zgrade odgojno-obrazovnih ustanova diljem županije.

U utorak, 27. veljače održana je završna konferencija projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“, nositelja projekta Varaždinske županije. Projekt se financira iz Programa „Energija i klimatske promjene“ u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021., a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU nalazi se u ulozi Upravitelja Programa te podržava i prati provedbu navedenog Projekta.

Državna tajnica Spomenka Đurić u svom je obraćanju čestitala Varaždinskoj županiji na dobro osmišljenom i uspješno provedenom projektu te je istaknula: „Projekt kojeg ste proveli jedan je od oglednih primjera kako bi se u praksi trebala koristiti sredstva dodijeljena u sklopu poziva 'Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije'. Osim što ste ojačali svoje kapacitete za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije, pridonijeli ste smanjenju emisije CO2, kao i povećanoj sigurnosti opskrbe električnom energijom".



Uz izgradnju i dogradnju fotonaponskih elektrana na krovove 12 odgojno-obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije, projekt je obuhvatio i radionice namijenjene djelatnicima škola, dok su za učenike osnovnih i srednjih škola osmišljene i podijeljene brošure s informacijama o obnovljivim izvorima energije.

Nositelj projekta je Varaždinska županija, a projektni partner je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA). Ukupna vrijednost projekta je 351.226,25 EUR, od čega se 85 % iznosa, odnosno 298.542,31 EUR odnosi na sredstava Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. u okviru provedbe Programa „Energija i klimatske promjene“, a 15% iznosa, odnosno 52.683,94 EUR je vlastito sufinanciranje Varaždinske županije.



Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Nositelja projekta, projektnog partnera, odgojno-obrazovnih ustanova Varaždinske županije te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Pisane vijesti